2024. január 3., szerda

AN: PROJEKT 2025: AZ AMERIKAI DIKTATÚRA TERVE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.02.


Mivel egyre többen hivatkoznak rá, maga Trump is több burkolt célzást tett, bemutatjuk a „Projekt 2025” nevű tervet, amely a republikánus párttal összenőtt szélsőjobboldal terve a 2024-es választási győzelem esetén az amerikai demokrácia felszámolására, autokratikus rendszer, szélsőjobboldali kereszténynacionalista elnöki diktatúra bevezetésére.


A Projekt 2025 egy részletes program és útiterv a demokratikus intézményrendszer és az alkotmányos ellensúlyok felszámolására. A terv része az is, hogy mindenféle tiltakozásra hivatkozva készek életbe léptetni a „lázadás törvényt”, amely lehetővé teszi a katonaság bevetését a polgári zavargások elfojtására. Trump talán erre utalt, hogy csak az első nap lesz diktátor. Az első napon felfüggeszti az alkotmányos rendet és átalakítja az országot.

A Projekt 2025 terv élén a szélsőjobboldali agytrösztként ismert Heritage Foundation áll, amit aláírásával 80 más szervezet támogat. Az útiterv a 2024-ben győztes republikánus elnök, reményeik szerint Trump programját és tervezett lépéseit tartalmazza Amerika szélsőjobboldali átalakítására, ha úgy tetszik, az illiberális amerikai diktatúra bevezetésére. Annyit már megtanultak, hogy nem diktatúrának és nem fasizmusnak nevezik, ami az.

A Projekt 2025 foglalkozik Orbánnal és a magyar fasiszta állam modelljével, de a dicsőség nem Orbáné. Az amerikai szélsőjobboldal kiérlelte a maga saját útitervét a fasizmushoz. Az amerikai szélsőjobboldalnak nem ez az első ilyen terve, az amerikai történelemben mindig voltak ilyen törekvések, beleértve a Hitlerrel való rokonszenvezést is. Orbán nem az első hivatkozás, és nem is az utolsó. Most éppen ő van kéznél ehhez, ami inkább egy szégyen.

Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a The Atlantic tavaly nyári cikkét, amely azt mondja, hogy bár sokan úgy gondolják, s maga Orbán is azt hiszi, hogy országát a demokráciából az authoritarianus rezsimbe való átmenet laboratóriumává tette, az Atlantic rámutat arra, hogy a amerikai jobboldalon a demokráciával szembeni törekvések gyökerei mélyebbek, és megelőzik Orbánt. Orbán csak egy újabb felszínes hivatkozás ehhez, mert nem ismerik.

A Projekt 2025 ismeretében nevetséges erőlködés Orbán Viktor rányomulása az amerikai szélsőjobboldalra, a CPAC konferenciákra, ahol tanácsokat próbált adni és modellt kínált az amerikai demokrácia felszámolására, mert a helyi szélsőjobboldal láthatóan nem szorul rá. Megvan az ő százéves hagyományuk és elképzelésük ehhez. Orbán még javában Sorosnak gazsulált, cápázta a pápát, fasisztázta az MDF-et, amikor az amerikai szélsőjobb már tudta, mit akar.

Orwell nem a semmiből írta a műveit, az alapstruktúrák régiek, jól ismertek. Nem Orbán találta fel őket, ő is csak másolja ezeket. Mussolinitől és Hitlertől koppintanak, az egészet lopják, az alapelvek semmit nem változtak, csak a helyhez és a korhoz igazítják őket. Ez ugyanaz, mint amikor a kommunista mozgalmak arról vitatkoztak, hogy vannak-e nemzeti sajátosságok vagy mindenhol ugyanúgy kell megvalósítani a proletárdiktatúrát.

Mielőtt a Projekt 2025 tervét bemutatnánk, csupán utalunk a The Atlantic írására, amely szerint az amerikai jobboldal annak idején Hitler megítélésében is „realizmust” sürgetett, és elítélte, hogy a Hitlerrel szemben védekező britek támogatást kapjanak Amerikától. Ezt a mentalitást nem nehéz párhuzamba állítani mai eseményekkel, ahogy leállították az ukrán védekezés támogatását. Ilyen irányzat és tervek régen is voltak, most talán veszélyesebb.

A Projekt 2025 most azért jelent nagyobb veszélyt, mint a korábbi szélsőjobboldali tervek, mert a republikánus párt Trump kezében soha nem állt ilyen közel a szélsőjobboldalhoz és az alkotmányos rend felszámolásának gondolatához, amit a demokrácia megmentésének neveznek. A terv alkalmas arra, hogy más republikánus elnök is használja, s ha 2024-ben nem is nyernek, a terv megmarad. Minta lehet más országok autokratái számára is.

A fentiekből sejthető, hogy egy középiskolás diák is képes lenne ilyen tervet készíteni, mert tudja, hogy a szabad sajtó felszámolásával kell kezdeni, a független intézményeket kell a központi hatalommal szemben megszüntetni, átalakítani, a választásokat kell manipulálni, a propagandát erősíteni, a nemzeti identitást a keresztényfasiszta ideológiával azonosítani. A dezinformáció terjesztése, a végrehajtó hatalom felmagasztalása, a fékek és ellensúlyok gyengítése, a kritikák, ellenvélemények megszüntetése, az erőszak szítása nem újdonság.

Ha Trump eljut addig, hogy republikánus elnökjelölt legyen, ha megússza a börtönt, s elnök lesz belőle újra, személye a leggyengébb láncszem, hogy a tervet kövesse. Trump annyira öntörvényű, irányíthatatlan és kiszámíthatatlan, hogy a tervtől minden pillanatban eltérne, vélhetően radikálisabb irányba, s indulatvezérelte rögtönzéseket mutatna be, ami a 2025 Projektnél súlyosabb következményekkel járna. Ő az egyetlen, aki hiteltelenítheti a hazug mázt, amit erre kennek, mert Trump nyíltan a legnyersebb diktatúrát vezetné be.

De a fő irány kétségtelenül ez lenne, mert Trump nem ideológikus elme, a trumpizmust nem ő hozta létre, hanem a hozzá hasonló szörnyetegre vágyódó hívei. Trump olvassa és követi mindazt, amit kitaláltak róla, beleértve a Quanon összeesküvéselméletet is. Trump önmagával azonos, aki felrúg mindent, ösztönös fasiszta diktátor. De a környezete képes rá, hogy meggyőzze dolgokról, hogy céljait elérje. Ha ilyet hall, megörül, mint egy gyerek.

Az, hogy van egy terv az alkotmányosság, a demokrácia és a jogállam elpusztítására, ami az útjukban áll, az amerikai demokráciát igazi veszélybe sodorja. A Projekt 2025 tervével foglalkozó elemzések, mint amilyen a GPAHE ismertetője, tisztában vannak a 21. századi fasizmus (ezeket tekintélyelvű, autoriter rezsimeknek nevezik) jellemzőivel, hogy a látszat a demokrácia, névlegesen megmaradnak demokratikus intézmények, politikai pártok, még a parlamentek is, de ezek az autoriter uralmat szolgálják és azok kontrollja alatt állnak.

A „mély államról” szóló összeesküvéselmélet, ami a független intézményeket és az állami adminisztráció törvénytisztelő munkáját jelenti, amivel a jogállamiságot védi és akadálya az önkénynek, arra készteti a fasiszta átalakulás tervezőit, hogy lecseréljék a jogállami, alkotmányos értékeket védő adminisztrációt kulturharcos „konzervatív” bürokratákra. Már ennek modellje volt a Legfelsőbb Bíróság elfogalalása is, amire évtizedek óta készültek.

Ahogy erre a szerepre készítenek fel és képeznek „konzervatív” jogászokat, akik a jogot arra használják fel, hogy látszólag törvényes módon nyissanak utat az ideológiát képviselő önkénynek, s látszólag jogszerűen kényszerítsék rá az országra saját ideológiájukat (azt is megakadályozva, hogy a keresztény nacionalista ideológiát képviselő hatalom leváltható legyen), már tömegesen képeznek olyanokat, akikkel lecserélik a jogállami bürokratákat, ezzel szüntetve meg a „mély államot”, az alkotmányvédelmet.

A Projekt 2025 néhány elemét kiemelve az egyik legveszélyesebbnek az tűnik, hogy az új elnök teljes mértékben megszünteti jelenlegi formájában az igazságszolgáltatás rendszerét, az egészet elnöki uralom alá rendeli, az igazságszolgáltatás és az FBI az önkény eszköze lesz az elnök kezében, aki azt a hatalma megszilárdítására és a politikai ellenfelei elleni üldözésre használja fel. Ez eszközt adna Trump kezébe olyan ígéretek beváltására, hogy mindent megbosszul, mindenkit börtönbe csukat. Ez cseppet sem elképzelhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.