2024. január 25., csütörtök

JOBBRA TOLÓDIK EURÓPA, DRÁMAI KÖVETKEZMÉNYEKRE SZÁMÍTANAK

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2024.01.24.


Jelentősen gyarapítja mandátumainak számát a két szélsőséges-populista frakció az Európai Parlamentben. Ez derül ki az Európai Külkapcsolati Tanács legújabb felméréséből.


Meglehetősen sötét képet fest a júniusban esedékes európai parlamenti választások kapcsán az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) páneurópai agytröszt. Egy közvélemény-kutatásokkal és statisztikai modellekkel alátámasztott, "Éles jobbra fordulás: A 2024-es európai parlamenti választásokra vonatkozó előrejelzés" című jelentés éles jobboldali fordulatot vizionál a voksoláson, a kutatás a mandátumok jelentős növekedését jövendöli a két szélsőjobboldali frakció, az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) számára.

A Simon Hix és Kevin Cunningham által készített tanulmány szerint az Európa-ellenes jobboldali populista pártok legalább kilenc uniós tagállamban – köztük Magyarországon – vezetnek a felméréseken, és további kilenc államban a második vagy harmadik helyen végeznek – így először kerülhet többségbe a kereszténydemokraták, a konzervatívok és a radikális jobboldali képviselők tömbje az Európai Parlamentben – állítja a kutatás.

Bár az EPP várhatóan továbbra is a törvényhozás legnagyobb frakciója marad, a két szerző arra számít, hogy a populista hangok - különösen a radikális jobboldalról - hangsúlyosabbak lesznek, és minden korábbinál nagyobb szerepük lesz a döntéshozatal folyamatában. Az ECFR abból indul ki, hogy a liberális-centrista Renew Europe (RE) és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (G/EFA) mandátumainak száma is csökken, a populista jobboldalnak pedig reális esélye lehet arra, hogy a történelem során először többségi koalícióba kerüljenek.(Az Európai Parlamentet először 1979-ben választották meg közvetlenül.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.