2024. január 18., csütörtök

KORITÁR ZSUZSANNA: MEGSZŰNT AZ OLCSÓ ENERGIA ILLÚZIÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.01.18.


A rezsicsökkentés csökkentése ráébresztette az embereket arra, hogy mennyire korszerűtlen és energiapazarló otthonokban élnek – mondta Koritár Zsuzsanna. A Habitat for Humanity Magyarország energiaszegénységi szakértőjével a szervezet 2023-as lakhatási jelentésének most nyilvánossá vált 3. fejezetéről beszélgettünk. Ebben az energiaválság hazai következményeit, a rezsicsökkentés hatásait, a hazai lakóépület-állomány korszerűsítések sürgető szükségét elemezték. Felidézte, a rezsicsökkentés érdemileg azoknak segített, akiknek nem lett volna rá szükségük, mert a tűzifa kimaradt belőle, miközben azt használják a leginkább rászorulók, a földgázt, áramot és távfűtést használók pedig lényegében spóroltak az energiával.


Azt vizsgáltuk, hogy az energiaválság az elmúlt két évben milyen hatással volt a lakhatás megfizethetőségére és minőségére, megnéztük a lakossági energiaárak alakulását és a rezsicsökkentés intézményét – mondta Koritár Zsuzsanna a Habitat for Humanity Magyarország energiaszegénységi szakértője. A szervezet minden évben lakhatási jelentést készít, annak utolsó fejezetét most hozták nyilvánosságra.

Az elemzésből kiderül, hogy miközben az utóbbi évek energiaválságára válaszul a legtöbb uniós ország állami beavatkozással igyekezett enyhíteni a lakosság terhein, Magyarországon ennek éppen az ellenkezője történt. A 2013 óta stabilnak mondható rezsicsökkentést 2022-ben átalakították, tulajdonképpen csökkentették a rezsicsökkentést, így az energiaárak jelentős többlet terhet róttak a lakosságra, emellett rávilágított arra, hogy a lakóépületek jelentős része elavult, energiapazarló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.