2024. január 18., csütörtök

LEHETETLEN HELYZETBEN A SZAKGIMNÁZIUMI ÉRETTSÉGIZŐK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.01.18.


Jogszabályi káosz miatt képtelen helyzetbe kerültek a szakgimnáziumi érettségizők. A pedagógiai és művészeti szakgimnáziumok tanulói, köztük az érettségi előtt álló 12.-esek – mintegy 70 középiskola több ezer tanulója – a közelmúltban értesült arról, hogy nem érettségizhetnek ágazati szakmai tárgyból, például pedagógiai, táncos, képző- és iparművészeti ismeretekből – tudtuk meg Juhász Ágnes képzési információs szakértőtől.


A Civil Közoktatási Platform (CKP) munkacsoport-vezetője elmondta, új, ötödik tárgyat kell választaniuk a négy kötelező érettségi tárgy mellé, ráadásul azt az ágazati szakmai tárgyat, amelyből négy éven át kiemelt óraszámban készültek, nem fogadhatják el nekik felsőoktatási felvételi tárgyként sem. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy olyan tárgyból kell felkészülniük az érettségire, amire eddig egyáltalán nem számítottak.

A Belügyminisztérium január 4-én tájékoztatta a mintegy tíz pedagógiai szakgimnázium mellett a hozzávetőleg 60 művészeti szakgimnázium igazgatóját is arról, hogy az eddigi értelmezéssel ellentétben, a szakgimnáziumokban megszűnt az eddigi lehetőség. Arról nem adtak pontos tájékoztatást, hogy melyik rendelet teszi lehetetlenné az ágazati érettségit, és mi adott lehetőséget a félreértelmezésre.

Az Oktatási Hivatal honlapján jelenleg is ez olvasható: „Az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyakból legkésőbb a 2024/2025. tanév október-novemberi vizsgaidőszakban lehet érettségi vizsgát tenni.” Az ágazati érettségire a tavaszi érettségi időszakban kijelöltek időpontot, a részletes érettségi követelmények rendelkezésre állnak. Semmi sem akadályozná tehát az idei érettségit. A CKP munkacsoport-vezetője szerint ezt még akkor is meg kellene engedni méltányosságból, ha valamilyen, a tájékoztatásban nem szereplő jogszabálynak ellentmond.

Ami tény, hogy a köznevelésben öt évfolyammal működő szakgimnáziumok meglehetősen furcsa képződmények. A köznevelés és a szakképzés 2020-as szétválásakor a pedagógia, művészet és közművelődési ágazatban működő szakgimnáziumok nem kerültek át a szakképzésbe, és nem lettek belőlük technikumok. Jelenleg is szakgimnáziumnak hívják őket, míg a szakképzésbe átkerült technikumokban tavaly érettségiztek az utolsó szakgimnáziumi osztályok. Elképzelhető, hogy a kavarodást a kétféle szakgimnázium érettségi szabályainak az eltérése okozta.

A köznevelési szakgimnáziumokban tanulók azonban számos dologban hátrányt szenvednek a technikumban tanulókhoz képest, és erről a legtöbbjük a jelentkezéskor nem is tudott. Az általuk szerzett szakképesítések nem szerepelnek a szakmajegyzékben, így a 13. év végén nem tehetnek technikus vizsgát, csak egy olyan szakmai vizsgát, amely nem ad számukra teljes értékű szakmai végzettséget. A képzésük idején nem kaphatnak ösztöndíjat, nem köthetnek tanulói munkaszerződést, végzéskor nem kapnak pályakezdési juttatást, és az ágazati érettségi tárgyból tett vizsga eredménye a technikus vizsgával ellentétben, nem négyszerezhető az egyetemi felvételi pontszámításnál. Sőt, plusz felvételi pontot sem kapnak a végzettségükért, mivel ez nem szakma, és már nem is OKJ végzettség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.