2024. január 7., vasárnap

MI ÁLL ORBÁN ÉS TRUMP MÖGÖTT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.06.


Az alábbiakban kísérletet teszünk arra, hogy megvilágítsuk az orbánizmus, a trumpizmus és a putyinizmus szellemi hátterét és természetrajzát. Történetekkel, archetípusokkal és irodalmi művekkel mutatjuk be a jelenség alapstruktúráját. Nem személyiségtípusokról van szó csupán, hanem a világ alapkonfliktusáról. Nem túlzás, aki ezt megérti, mindent megért.

Irodalmi és művészi alkotások akkor hordoznak értéket, ha időt álló módon képesek arra, hogy a világ működésének alapdimenzióit, logikáját és szellemi törvényeit bemutassák. Az alábbi elemzés arra törekszik, hogy lehetőség szerint ne logikai és verbális úton, hanem képszerűen mutassa meg az alaptípusok modelljeit, ugyanazzal a módszerrel, mint a Biblia.

A Biblia nem vallásos könyv, ezt csak a könyvet igazából nem ismerők hiszik, hanem a világ működésének alapigazságait és törvényszerűségeit foglalja össze. Szellemi igazságokat, amelyek alapján a világ működése és az emberi viselkedés megérthető. Mindezt remek történetek formájában, ahol a legkisebb részletnek is jelentése van. Ha egy irodalmi mű jó, mint a Walesi bárdok, akkor ebbe talál bele. A nagy írók, költők, ezért próféták is.

Edward király ábrázolása az orbánizmusban, trumpizmusban (sorolhatnánk még neveket) megjelenő archetípus bemutatása. Edward király ellenőrzi, hogy a hatalma alá hajtottak, az alattvalók, az általa óhajtott hódolattal viseltetnek-e iránta. A walesi bárdok (akikhez nem hasonlítható a ma élő magyarok többsége) egy emberként utasítják el, amibe a jogtalan uralkodó beleőrül.

Edward király megőrül attól, hogy nem imádják, nem csodálják, nem hódolnak neki, nem engedelmeskednek, nem ismerik el az uralmát és nem tisztelik. Olyan embernek, aki jog szerint a helyén van, aki azonos önmagával, aki jogszerű hatalmat gyakorol és nem egy hamisítvány, nincs ilyesmire szüksége, nem is igényli ezt, mert azonos a szerepével. De aki elragadja azt, ami jog szerint nem az övé, az képtelen erre, ezért nem tud megnyugodni.

Ezért lesz belőle diktátor és zsarnok. Hasonló helyzetet ábrázol az Oroszlánkirály. Megöli a trónbitorló az igazi királyt, Mufasát, és elveszi a trónját. Belép Mufasa fiának, Simbának a helyébe, és azt az életet éli, azt a hatalmat gyakorolja, ami nem az övé. Ezért fél, ezért hiénákkal veszi körül magát, és diktatúrát vezet be, aminek dicsőségét zengik a hiénák.

A jelképes Edward királyt sem lehet elutasítani, nem lehet, hogy nem választják meg, mert akkor bosszút áll, s megcsinálja azt, hogy soha többé ne választhassanak mást, csak őt. Az imádás és a hódolat az egyetlen elfogadható magatartás vele szemben. Nem kiérdemli, jog szerint gyakorolja, mert nem az igazi örököse a hatalomnak, hanem elragadja, mindenáron uralkodni akar.

A hódolat iránti igénye és a megőrülése mutatja, hogy Edward olyan hatalmat bitorol, ami jog szerint nem az övé. Amit lopott, ami neki nem jár, ami nem az övé lenne, s ezért soha nem is képes megnyugodni, mert nem érzi magát biztonságban. Hatalma hazug, pozíciója lopott, az uralma hamis. Ez a világ egyik alapkaraktere, ahogy azt mindjárt látni fogjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.