2024. január 7., vasárnap

ORBÁN IRÁNYÍTHATJA AZ EURÓPAI TANÁCSOT, MERT CHARLES MICHEL OTTHAGYJA A SZERVEZETET

444.HU
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2024.01.07.


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon – írja belga lapok alapján a Politico. Michel szóvivője meg is erősítette a bejelentést a brüsszeli újságnak.

Ilyen még nem fordult elő, ez az első alkalom, hogy a Tanács aktuális elnöke jelöltként indul az európai parlamenti választásokon. Michel normális esetben november végéig maradna a posztján, amikor is beiktatják az új biztosi testületet. Ha viszont megválasztják, júliusban el kéne foglalnia a helyét az Európai Parlamentben és le kéne mondania a Tanács vezetéséről. Bár Michel lépése jogilag rendben van, az európai vezetőkre most extra nyomást gyakorol, mivel általában ilyenkor több idejük szokott lenni a nagy csúcspozíció-felosztás során, amely mindig az ötévente esedékes uniós választások után következik.

Mindez azt jelenti, hogy ha Michelt megválasztják és az uniós vezetők addig nem tudnak dönteni a megüresedett tanácsi poszton az utódjáról, a soros elnökséget ellátó ország vezetője bonyolítaná az Európai Tanács ügyeit, praktikusan ő töltené be az elnöki feladatokat. Márpedig júliustól a soros elnökséget Magyarország viszi, tehát ebben az esetben Orbán Viktorra szállna az Európai Tanács irányítása.

Ezt a forgatókönyvet – vagyis azt, hogy Orbán ellenőrizetlenül irányíthatja a Tanácsot a 2024-es európai parlamenti választásokat követő hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán között fennálló viták miatt – írja a Politico. A feszültségek, ahogy az ismert, például az Unió Ukrajnának nyújtott támogatása és Magyarország jogállamisági jogsértései okozzák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.