2024. január 22., hétfő

NAHALKA ISTVÁN: HA EGY FALUBÓL ELTŰNIK AZ ISKOLA, A TELEPÜLÉS UTOLSÓ KAPASZKODÓJA VÉSZ EL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.01.21.


Függetlenül attól, hogy ki van a hatalmon, a kisiskolák bezárása időről-időre fölmerül – válaszolta Nahalka István kérdésünkre, lehet-e valóságalapja annak a felröppent hírnek, hogy a kormány kisiskolák bezárására készülne, csak politikai okokból az önkormányzati választások után lépné meg. Az oktatáskutató szerint gondolkodni kell a kisiskolák problémájáról, de a bezárásukat nem szabad fűnyírószerűen intézni, hanem mindegyiket önálló, sajátos döntést igénylő esetnek kell tekinteni. A helyi közösségeknek kell határozniuk, mi legyen az iskolájukkal. Ehhez persze nem a jelenlegi merev irányítási és fenntartási szerkezet kellene, hanem egy olyan, ahol a helyiek valóban urai a saját közoktatási rendszerüknek. A fenntartás struktúráját nagyon át kéne alakítani.


Bár a BM tagadja, de – nem először – ismét felmerült, hogy a kormány kisiskolák bezárására készül, csak politikai okok miatt az önkormányzati választások utánra hagyja. Akkor is majd struktúraátalakítás címén fogja megvalósítani. Lehet a hírnek valóságalapja?

Lehet. Ez mindig felmerül, függetlenül attól, hogy ki van éppen hatalmon. Vannak szakértők – és most kifejezetten róluk beszélek –, akik szerint okosan, de el kell kezdeni a kisiskolák felszámolását, és nagyobb egységbe integrálásukat, és vannak, akik nagyon nem értenek vele egyet. Ebben a kérdésben tehát már a szakértők is megosztottak, a politikusok pedig még inkább. Időnként mégis felmerül, de akkor mindenki rájön, hogy az ilyen durvább beavatkozások szavazatvesztéssel járnak, és százszor meggondolják, hogy meglépjék-e. Nagyon nehéz kérdésről van szó, mert a kisiskolák fajlagosan drágák, az osztálylétszámok kicsik, a pedagógusok száma relatíve nagy, a diákság létszámához mérve nagyobb, mint más iskolákban. A meglevő tereket ott is ki kell fűteni, ugyanúgy kellenek eszközök, amelyek tanulócsoportokra vannak számolva, ott is van igazgató, igazgató-helyettes, és még sorolhatnám. Vagyis egy csomó olyan dologra kell ugyanúgy elkölteni a pénzt, mint másutt. Általában ez a kiindulópontja a bezárások ötletének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.