2024. január 24., szerda

NEM AZ AFD A LEGNAGYOBB PROBLÉMA NÉMETORSZÁGBAN

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2024.01.24.


A szélsőjobboldali AfD botránya és a nyomában tartott tiltakozó tömegtüntetések némileg háttérbe szorították, hogy Európa vezető gazdasági hatalma nagy gondokkal küzd.


Rónay Tamás, a Népszava külpolitikai rovatvezetője szerint évtizedek óta nem volt ilyen válságos a helyzet. A hárompárti, szociáldemokrata-liberális-zöld koalíció népszerűsége tavaly zuhanásszerűen csökkent. Ha most lennének a választások, pártjai együtt nagyjából 35 százaléknyi voksot szereznének együtt. Sokak szerint rossz volt a berlini kormány kommunikációja, a zöldek és a szabad demokraták közötti viták kerültek előtérbe. Előbbiek többet akarnak juttatni az embereknek, míg az FDP szigorú költségvetési és pénzügyi politikát képvisel. A környezetbarát zöldpolitika elérte az atomerőművek bezárását, ami később gondokat okozott, az FDP tartózkodik a radikális lépésektől. A szociáldemokraták meg csendben szemlélik a vitát. Olaf Scholz kancellár nem igazán tud egyensúlyt, egységet teremteni, ő nem nyugalmat sugároz, mint Angela Merkel, hanem egyfajta gépiességet. Ezért Scholzomatnak is nevezik.

A berlini kormány nehéz időszakban, a koronavírus-járvány elcsendesedésekor került hatalomra, az infláció következtében nőttek az élelmiszerárak, majd jött az ukrán–orosz háború, amely az atomerőművek ki­esése után a szankciók következtében tovább fokozta az energiaproblémákat. A nehézségeken egy év alatt sikerült úrrá lenni, de a keletkező költségvetési hiány megszorításokat, átcsoportosításokat követelt. Az intézkedések szükségességéről azonban, részben a kevés egyeztetés miatt, nem sikerült igazán meg­győzni a társadalmat. Ez vezetett a gazdák tüntetéssorozatához is, noha számszerűen állami támogatásuk nem csökkent jelentősen, és a járvány utáni inflációnak is haszonélvezői voltak.

Részlet a videóinterjúból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.