2024. január 24., szerda

„TŰRNI KÖTELES” – MINDEN JOGOT KIVETT A KORMÁNY AZ ÖNKORMÁNYZATOK KEZÉBŐL A DÉLI KÖRVASÚT ÜGYÉBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.01.24.


Egy kiszivárgott levél szerint Lázár János tájékoztatta az illetékes polgármestereket, hogy a Déli Körvasút ügyében a kormány azt csinál, amit akar, a vasúti törvény módosítása értelmében az önkormányzatok még saját tulajdonú területükön sem tehetnek semmit. Az ügy az Európai Parlament elé is kerülhet.

„Országos térségi, elővárosi és városi pályahálózatba tartozó vasútvonalak és honvédelmi célra használt saját célú vasúti pályahálózatok és vasúti üzemi létesítmények létesítése, felújítása és fejlesztése során a helyi önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokon az építtető vagy megbízottja az ingatlanokra a tulajdonos előzetes tájékoztatása mellett beléphet, a beruházáshoz szükséges munkákat elvégezheti. Az ingatlan tulajdonosa vagy használója ezen munkák elvégzését tűrni köteles, azok végzését nem akadályozhatja, valamint ezekért ellenértéket nem számolhat fel” – ez áll abban a levélben, amelyet nemrég küldött Lázár János építési és közlekedési miniszter Baranyi Krisztina ferencvárosi, László Imre újbudai polgármesternek, valamint Karácsony Gergely főpolgármesternek a Déli Körvasút ügyében.

A miniszter a vasúti törvény módosítására hivatkozott, amely január 1-jével lépett hatályba. Mint a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (PoPÉK) birtokába jutott levélből kiderül, a módosítással szó szerint minden joguktól megfosztotta a kormány a Déli Körvasút ügyében az érintett önkormányzatokat. Ehhez jön hozzá, hogy egy tavaly, közvetlenül karácsony előtt, december 22-én hozott kormányrendelet szerint kiemelt állami beruházásoknál az eljáró hatóságoknak már az önkormányzati változtatási tilalmat sem kell figyelembe venniük, a szükséges közútkezelői engedélyt már a közlekedési hatóság – vagyis egy kormányszerv – adja ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.