2024. január 19., péntek

PEDAGÓGUSOK BÉREMELÉSE: KISZÁMOLTÁK, PONTOSAN MENNYIT KERESNEK A TANÁROK FEBRUÁRTÓL

EDULINE
Szerző: KURUCZ TÜNDE
2024.01.18.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szerdai tárgyalások után kiszámolta, pontosan mennyivel emelkedik fokozatonként a tanárok bére.


A pedagógus szakszervezetek képviselői, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének ügyvivője és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke még szerdán tárgyalt Belügyminisztériumban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. A megbeszélésen a Nemzeti Pedagógus Kar, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, illetve a Klebersberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella is részt vett.

Ennek keretében Maruzsa ismertette a pedagógusfizetéssel kapcsolatos hamarosan megjelenő rendelet szövegét.

A PDSZ közlése szerint a megjelenő rendelet főbb elemei megegyeznek a nemrégiben megjelent tanárbéremelésről szóló koncepcióval, amely minden pedagógus-munkakörben dolgozóra érvényes lesz, beleértve a pedagógus-végzettségű nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakat is.

A végrehajtási rendelet módosításában maradnak a koncepcióban szereplő, fokozatonkénti minimum bruttó fizetések, vagyis:

Gyakornok: 528.800 forint
Pedagógus I.: 538.000 forint
Pedagógus II: 555.000 forint
Mesterpedagógus: 630.000 forint
Kutatótanár: 750.000 forint

Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ vezetője a béremelések kapcsán úgy fogalmazott, hogy azt akarják, hogy mindenki kapja meg legalább az új alsó határra vonatkozó minimumot. Ennek tükrében ennyivel emelkednek majd kategóriánként a pedagógusfizetések:

Gyakornok: 32,2%
Pedagógus I.: 31,2%
Pedagógus II.: 29,1%
Mesterpedagógus: 21,2%
Kutatótanár: 19%

Erre jönnek rá az egyéb illetmények. Például az egyetemi szintű – mesterfokozatú – diplomára plusz 2% jár. A PDSZ kifogásolta, hogy ezt csak akkor akarják figyelembe venni, ha a pedagógus az adott diplomát használja. A PDSZ véleménye szerint e tekintetben "minden meglévő, pedagógus-szakképzettséget igazoló oklevelet figyelembe kellene venni."

Plusz 4 % jár abban az esetben, ha a pedagógus az alábbi tantárgyakat tanítja:

matematika
digitális kultúra
természettudomány
környezettan
fizika
kémia
biológia
földrajz.

A PDSZ nem értett egyet az egyes szakok kiemelésével sem, inkább azt javasolta, hogy jutalmazzák azokat, akiknek több szakja van. A szakszervezet számára ráadásul az sem volt világos, hogy miért pont ezeket a szakokat emelték ki, mikor masszív idegennyelvtanár-hiány is van, de tanítókból és óvodapedagógusokból is kevés van, hogy más szakokat és munkaköröket ne említsenek (pl. gyógypedagógusok).

Erre nem válaszoltak Maruzsáék, de annyit hozzátettek, hogy az idegen nyelvtanárok esetében még átgondolják, hogy a későbbiekben bekerüljenek a „honorált” szakok közé.

A megbeszélésen kiderült, hogy a 20%-os esélyteremtési illetményrésznek a fenti százalékokkal emelt illetmény lenne az alapja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.