2024. január 23., kedd

TÖBB SZÁZEZRES TÜNTETÉSEK NÉMETORSZÁGBAN – BETILTHATJÁK A MÁSODIK LEGERŐSEBB PÁRTOT?

24.HU
Szerző: SCHULTZANTAL
2024.01.23.


Egy német oknyomozó újság számolt be arról a novemberi titkos találkozóról, amelyen szélsőjobboldali és neonáci személyek mellett a jelenlegi második legerősebb – sőt egyes tartományokban a legnépszerűbb – AfD több politikusa is megjelent, és egyebek mellett arról is szó esett, hogy akár milliós nagyságrendben bevándorló hátterű, de akár német állampolgárságú embereket deportálnának az országból. A cikk hatalmas felháborodást keltett, az elmúlt két hétben szinte folyamatosak a tiltakozások, a hétvége mindkét napján több százezren vonultak az utcákra, ami újabb lökést adott az AfD betiltását követelő politikai akciónak.


Pénteken, szombaton és vasárnap több százezren – a szervezők szerint 1,4 millióan – vonultak az utcákra Németország mintegy száz településén tiltakozásul a szélsőjobb, illetve az Alternatíva Németországért (AfD) párt előretörése, illetve a körülöttük kialakult botrány miatt. Már a második hete tiltakoznak a németek, és a következő napokban is terveznek újabb utcai megmozdulásokat.

A demonstrációkra azután került sor, hogy a Correctiv oknyomozó portál január 10-én beszámolt a szélsőjobboldali, neonáci erők múlt novemberi, titkos potsdami találkozójáról, ahol a migrációs politikáról, ezen belül külföldi származásúak – több millió ember – deportálásáról vitáztak.

Az AfD több magas rangú politikusa, így

- egy Bundestag-képviselő, Gerrit Huy,

- a társelnök Alice Weidel személyi asszisztense, Roland Hartwig,

- valamint a párt Szász-Anhalt tartományi frakcióvezetője, Ulrich Siegmund

is részt vett a találkozón. A párt azóta nem győzi hangoztatni, hogy nem része a terveiknek a tömeges kitoloncolás – a pártvezető meg is vált a tanácskozáson felbukkant jobbkezétől –, a tiltakozásokat ugyanakkor nem kommentálta. A német hírszerzés már jó ideje megfigyelés alatt tartja a pártot, és a szélén található csoportosulásokra többször felhívta a figyelmet.

Vasárnap egyebek mellett olyan nagyvárosokban tiltakoztak, mint München, Köln, Berlin, valamint keletnémet AfD-s fellegvárakban, mint Lipcse és Drezda. Több helyszínen is jóval több tüntető jelent meg, mint amennyire a szervezők számítottak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.