2024. január 11., csütörtök

TUDJUK, KI VAGY, AZT IS, HONNAN JÖTTÉL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.01.11.


Már régóta tudjuk, ki lesz az új magyar ÁVH (vö.: Szuverenitásvédelmi Hivatal – SZUH) feje, az új Péter Gábor. De csak tegnap teljesedett be a sors. Novák álelnök ugyanis szerdán nevezte ki Lánczi Tamást, s ahogyan állnak egymás mellett az ünnepi aktus után a képen – Katalin visszafogott világoskék rongyban, legújabb hősünk pedig kezében a hatalmát biztosító dokumentummal, akárha étlap –, arcukon valami földöntúli nyugalom mutatkozik.

Mint akik révbe értek. És szerintük nagy valószínűséggel így is van. Katalin kék ruhácskájához nem menne az a malomkeréknyi műanyag fideszes fülbevaló (narancssárga), amit hajdan, az út elején viselt hűsége és aljassága messzemutató bizonyítékaként, de tudjuk, és ő is tudja, hogy az kellett ehhez, hogy most palotalakó legyen. Nem szép dolog a múltat letagadni, illetve álruhát ölteni és azt sugallni, hogy már nem is vagyunk fideszisták, mert nincsen fülbevalónk.

Pedig aztán meg, de. Illetve mennyire nagyon. Ez nem nóvum, Nováknak ez az elnöki álruhája, miközben tudjuk, hogy egy gátlástalan Fidesz-pribék, és már rég túlvagyunk azon, hogy szóra érdemesnek tartsuk. Csak ez a Lánczi juttatta az eszünkbe, aki azt hiszi, hogy ezzel a kinevezéssel tabula rasát csinált az életében, mintha az most kezdődne el. Ő is levette a képletes fideszes fülbevalóját, már csak a szemüvegén csillog a nyoma.

Kinevezése napján minden addigi bejegyzést törölt a Facebookjáról ez a Lánczi ugyanis, mintha szégyellené az eddigi életét, amire persze minden joga meg is van. A nagytakarítás azonban vélhetően nem ezért történt, hanem azért, amiért Novák a fiókba tette a fülönfüggőjét olyan napokra, amikor újra szükség lehet rá. Vagy végleg, hogy letagadja, mint a pártja és annak tagjai is teszik a kétséges kommunista múltjukkal, hogy teli pofával kommunistázzanak.

Aki most ennek a Lánczinak a Facebook-oldalára ránéz, és újszülött, azt láthatja, hogy egy előélet nélküli makulátlan lovag ő, aki tisztán és fertőzésmentesen érkezik a hivatal élire azzal a feladattal, hogy megvédje a hazát. Tudjuk, hogy nincs így, ő is tudja, ez a törlés tehát egy nagy hazugság kezdete, más szemszögből pedig a vége, amiben az aljasság kiteljesedik, és hősünk tekintetét elnézve az inkriminált képen lehet, azt is tudja, nem lesz ennek olyan jó vége.

Nem utalunk rá, csak szőrmentén megemlítjük a már felidézett előd sorsát, amikor először az övéi, majd a nem annyira övéi ítélték el először életfogytra majd tizennégy évre, ami azt is mutatja, aki nekilát a történelemmel babrálni, azt a történelem fordulása utol is érheti. Most azonban az az első feladat, hogy az újszülött ne tudja, ki volt ő, és milyen szellemiségben és kinek a szolgálatában teszi majd tönkre az emberek életét. Mert erre szerződött...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.