2024. január 11., csütörtök

KACZYNSKIÉK CSÜTÖRTÖKI TÜNTETÉSE ELDÖNTHETI, MI FOG TÖRTÉNNI LENGYELORSZÁGBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.01.11.


„Egyértelműen meggyengült a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság Pártja, s a nem oldalirányos, azaz független média egyre többször úgy fogalmaz, hogy süllyed a PiS hajója” – vonta le a következtetést a Lengyelországban történtből Gordon István. A Lengyelország-szakértő megjegyezte: a volt kormánypárt nem tud belenyugodni a vereségébe, s abba sem, hogy a soraikból letartóztatnak embereket. a magas rangú PiS politikusok kedden végrehajtott letartóztatásai kapcsán kerestük meg. Mint mondta, az erőviszonyokról sokat elárul majd, hányan vesznek részt csütörtökön a közmédia elé összehívott, hetek óta szervezett PiS-tüntetésen. Gordon emlékeztetett rá, hogy Donald Tuskék szavára a választások előtt egymillió ember vonult fel Varsóban.


A nemzetközi médiában is végigfutott annak a híre, hogy kedden este a lengyel elnöki palotában a rendőrség letartóztatta Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a ma már ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt korábban szabadságvesztésre ítélt, de a jogerős ítéletet megelőzően, 2015-ben elnöki kegyelemben részesített képviselőit. Az államelnök akkor is Andrzej Duda volt, akinek a meghívására tartózkodott a palotában a rendőrség által – már Duda távozása után – ott elfogott két politikus.

Mint a Népszava összefoglalta: a bíróság decemberben ítélte kétévi letöltendő szabadságvesztésre Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket, azelőtt, hogy akkor meg született volna a jogerős ítélet. Emiatt a legfelsőbb bíróság idén júniusban új eljárást rendelt el Kaminski és Wasik ellen, majd a decemberben megszületett ítélet alapján a varsói kerületi bíróság hétfőn kezdeményezte Kaminski és Wasik börtönbe szállítását...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.