2024. február 22., csütörtök

A DIALÓGUS A GYEREKEKÉRT AZÉRT INDULT, MERT A GYERMEKVÉDELEM KÖZÖS NEMZETI ÜGY

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.02.22.


„A bicskei történet kinyitotta, és nagyon fájdalmasan mutatta meg, milyen állapotban van a magyar gyermekvédelem. Mi azt gondoltuk, nekünk az lehet a feladatunk, hogy szakemberek segítségével megértsük, mi történt és történik, majd elindítsunk egy dialógust.” Ezzel indokolta Horgas Péter, az OKA egyik alapítója, a Civil Bázis elnöke a Dialógus a gyerekekért kerekasztal megrendezését. Herczog Mária szociológus szerint a kormány szigorítása csak sebtapasz. Ha az 1997-es gyerekvédelmi törvényt, a gyerekjogi egyezményeket komolyan vennék, és a betartásuk számon kérhető lenne a kormányon és az alkalmazókon is, akkor rendben volna a gyerekvédelem.

Dialógus a gyerekekért címen rendezte meg az Országos Közös Akarat (OKA) és a szexuális bántalmazás több érintettje az első gyermekvédelmi kerekasztalt, amelyen civil szervezetek, szakemberek vettek részt. Horgas Péter elmondta, civil szervezetek már korábban jelezték, hogy az egész szociális rendszer a működőképessége határán van, akárcsak az oktatás vagy az egészségügy. A közelmúltban véletlenül kiderült ügy megmutatta, hogy mindezek az ellátatlan állami feladatok összeadódtak, összeadódnak.

AZ OKA-nak a Dialógus az oktatásért projektje révén már van tapasztalata egy ilyen tanácskozás elindításában, megtartásában. Ezért is gondolták, hogy ez a forma alkalmas arra, hogy szó szerint minden szereplőt megszólítsanak. Abban reménykednek, hogy valóban olyan közös nemzeti ügyről van szó, amely túllép mindenféle pártpolitikai, nemi, vallási hovatartozáson. A gyermekvédelmi kerekasztal elindítóit elsősorban a gyerekek érdeklik, és az, hogy mit tehetnek, lehetőleg minél gyorsabban a gyermekvédelmi rendszer megváltoztatásért, a működőképességéért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.