2024. február 11., vasárnap

ÁLHÍREZÉSTŐL NOVÁK KATALIN LEMONDÁSÁIG – NYOLC NAP KRÓNIKÁJA

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.02.11.


Nyolc nap alatt megbukott Novák Katalin és Varga Judit. Múlt pénteken jelent meg az első cikk arról, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének. A kormány napokig hallgatott az ügyben, a fideszes média álhírezett, Novák Katalin pedig eleinte azzal védekezett, hogy nem adott kegyelmet pedofilnak.

Aztán csütörtökön Orbán Viktor megszólalt, és rögtön eltolta magától a felelősséget. Novák pénteken még Katarban nézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét, majd a vasárnapi programját lemondva hazautazott Budapestre, és szombat délután bejelentette a lemondását. Összeszedtük az elmúlt nyolc nap legfontosabb történéseit.

Álhír, pedofilok nem kapnak kegyelmet

Február 2. péntek 10:28 – Egy hete jelent meg a 444 cikke arról, hogy Novák Katalin a pápa látogatásának ürügyén Budaházy György mellett megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének is tavaly áprilisban. A döntés azért is tűnt már elsőre meglepőnek és kockázatosnak a gyerekek és családok védelmét kiemelt célként megfogalmazó államfőtől, mert K. Endre már házi őrizetben volt, és mindössze kilenc hónap volt hátra a büntetéséből, amikor megkapta a kegyelmet.

Február 2., péntek 15:25 – Szinte percre pontosan öt órával az első cikk megjelenése után, péntek délután futott be a Sándor-palota első reakciója: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet” – írták a rövid közleményükben. Azt is hozzátették, hogy konkrét kegyelmi ügyekben a jogszabályok alapján nem tudnak részletes tájékoztatást adni.

Február 2., péntek 18:38 – A kegyelmi ügy híre villámgyorsan végigsöpört a nyilvánosságban, ám a közmédia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a kormányzati média órákig egyáltalán nem számolt be róla. Péntek este fél hétig kellett várni az első cikkre a Magyar Nemzetben. „Álhír, hogy Novák Katalin egy pedofil bűnözőnek kegyelmezett meg” – írta a név nélküli szerző a gyakran kormányzati üzenőfalként funkcionáló lapban. A cikkben K. Endrét mentegetve szó van arról, hogy jó magaviselete miatt hamarabb házi őrizetbe került, de a volt igazgatóhelyettes korábbi érdemeit is felsorolta a szerző, és a nehéz családi körülményeiről is megemlékezett. „Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették” – fogalmazott a szerző, aki azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy K. Endre erdélyi családban született, valamint „egyesek szerint” koncepciós eljárás folyt ellene.

Február 3., szombat 8:23
– Az ellenzéki képviselők közül elsőként Donáth Anna, a Momentum elnöke ébredt, aki szombat reggeli Facebook-posztjában már Novák Katalin lemondását követelte. A következő napokban a DK-tól a Mi Hazánkig bezárólag az összes ellenzéki párt felsorakozott a köztársasági elnök távozását követelők táborába. Megfosztási eljárást kezdeményeztek Novák ellen, és törvénymódosító javaslatokat nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Február 5., hétfő 13:49 – A Telex kérdéseket küldött Varga Judit volt igazságügyi miniszter parlamenti email-címére, aki tavaly felterjesztette a kegyelmi kérelmet Novák Katalinnak. Arra voltunk kíváncsiak, milyen javaslattal terjesztette fel K. Endre kegyelmi kérelmét, és a végén miért ellenjegyezte a döntést. Válasz azóta sem érkezett. Később személyesen is megpróbáltuk elérni, de nem jártunk sikerrel. Varga Judit az elmúlt egy hétben mindössze annyi hírt adott magáról, hogy hétfőn Finnország és Írország budapesti nagykövetét fogadta, csütörtökön pedig Norvégia és más országok budapesti nagyköveteivel találkozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.