2024. február 7., szerda

AN: HA A SVÉDEK KITARTANAK, ORBÁN NAGY BAJBAN KERÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.02.05.


A Fidesz távolmaradt a rendkívüli parlamenti ülésről, amelyen Orbán ígérete szerint az első adandó alkalommal meg kellett volna szavaznia Svédország NATO-csatlakozását. A frakció testületi távolmaradása mutatja, hogy a Fidesz-frakciónak semmi önállósága sincs. Ahogy Orbán utasítására egy emberként maradtak távol, úgy Orbán utasítására egy emberként is szavaztak volna. Az indok szerint a svéd miniszterelnök budapesti látogatására várnak.

Orbán csapdába ejtette magát, mert nyilvánvaló hazugság, hogy megsértődött a Fidesz-frakció, amely levegőt sem vehet Orbán engedélye nélkül. Orbán az oroszok miatt nem szavazta meg a svéd NATO-csatlakozást, mert az oroszoknak ez hatalmas csapás. Az a magyarázat, hogy neki valamiféle geopolitikai félelmei vannak egy új erőközpont miatt, az fontoskodó, okoskodó hablatyolás. Neki ehhez semmi köze nincs, s nem is szólhat bele.

Orbán hiába adott lovat Erdogannak, hiába hajbókolt körülötte, a török diktátor éppen úgy semmibe vette, mint bárki mást. Nagyon kellemetlen helyzetbe hozta azzal, hogy megállapodásuk ellenére pillanatok alatt megszavaztatta, s aláírta a ratifikációt. Orbán benne maradt a pácban a megsértődésről szóló hazugságával. De abból is jobban kijöhetett volna, ha gyorsan ő is megszavaztatja. Ehelyett el akarta játszani a színházat: a svéd miniszterelnök zarándokoljon hozzá, ő pedig látványosan megbocsát, és megint nyert...

...DAVID PRESSMAN EZÚTTAL IS TÚLJÁRT ORBÁN ESZÉN, MERT MÍG ORBÁN SOPRONBA SZALADT A SZAVAZÁS ELŐL, AZ AMERIKAI NAGYKÖVET ELMENT A PARLAMENTBE, AHOL ORBÁN HŰLT HELYÉT TALÁLTA, ÉS RAJTAKAPTA, HOGY NEM TARTOTTA BE A SZAVÁT. MEGJELENÉSE EGY VÁDIRAT ORBÁN ELLEN.

Abból látszik, hogy Orbánnak nincs esélye ezt a csatát megnyerni, hogy miután Erdogan cserbenhagyta, s a vele való egyeztetés nélkül a ratifikációt aláírta, Orbán szaladgált, mint pók a falon, mindenkit nyugtatgatni, hogy ő is az első lehetséges alkalommal szavaz. Mire enyhült rajta a nyomás, nem tartotta a szavát. Erre lehet számítani, hogy egyetlen szavát sem lehet elhinni. Tenni kell ellene, mert Orbán csak az erőből és a sallerekből ért.

Ezzel a kötélhúzással megint kihívta maga ellen a sorsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.