2024. február 5., hétfő

CSAK 8 HÓNAPPAL AZ ÁTADÁSA UTÁN KEZDTÉK AZ 5 MILLIÁRDOS JÁRVÁNYKÓRHÁZ MENTŐBEÁLLÓJÁT ÉPÍTENI

ÁTLÁTSZTÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2024.02.05.


Újabb részlet a K-Monitor által kiperelt Covid-beszerzésekből: a kiskunhalasi mobil járványkórház állagmegóvására és mentőbeállójára 2020 decemberében 335 millió forintért szerződött az állam a kormányközeli WHB-val. Akkor, amikor már javában zajlott benne a betegellátás, és három hónappal azután, hogy az illetékes minisztérium hazugságnak nevezte azokat a híreket, melyek az intézmény rossz fűtéséről szóltak.


„Kiskunhalason vagyunk, az újonnan elkészült járványkórházban, amelyet kevesebb, mint három hét alatt építettek meg a büntetés-végrehajtás szakemberei, illetve az ott dolgozók. Egy olyan demonstrációja ez egyébként a büntetés-végrehajtás és a magyar államigazgatás képességeinek, amelyre itt a járvány közepette valószínűleg szükség lesz” – ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta 2020 áprilisában, a videó most is elérhető a kormany.hu-n.

Kovács így fogalmazott: „Itt Kiskunhalason ez egy új kórház megépítésében öltött testet. Ez egy konténerkórház, egy olyan felszereltségű építmény, amely bárhol Európában megállná a helyét. Nemcsak a kivitelezés gyorsasága és minősége, hanem a benne elhelyezett műszerek és az ide érkező orvosok szaktudása miatt is bízunk benne, hogy a felkészültségünk sikerrel veszi majd az akadályt, és bármilyen irányba is forduljon a vírus terjedése, helyt tudunk állni a legkülönbözőbb védelmi helyzetekben is. Vigyázzunk egymásra!”.

Az államtitkár szavait a kormányközeli magyarepitok.hu „A magyar építőipar teljesítményét is dicséri a kiskunhalasi mobilkórház” című cikkben tárta az olvasók elé.

A 2020 tavaszi átadás után azonban őszig vártak az első betegekkel: csak a szeptemberben újra felfutó koronavírus-számok miatt nyitották meg a járványkórházat. A Kecskeméti TV alá tartozó hiros.hu azóta törölt cikke azt írta erről, hogy „Reggel óta folyik a betegek átmozgatása a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból az új mobilkórházba. Kizárólag a Kecskeméti Televízió és az M1 stábja forgathat a helyszínen.” Arról is beszámoltak, hogy „három mentőautóval összesen 43 beteget szállítanak át az új mobilkórházba. Két autóban viszik át az igazolt fertőzötteket, egy másikban pedig a gyanús eseteket.”

A cikket a webarchiv megőrizte, és egy fotót is le tudtunk belőle menteni, amin jól látszik, hogyan vitték a betegeket a kiskunhalasi konténerkórházba: mentőbeálló nincs, pedig kötelező (lenne)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.