2024. február 4., vasárnap

ERDŐT IRTANA SZEGEDEN AZ EGYHÁZMEGYE, HOGY ISKOLÁT ÉS AKÁR MÉG HÁROM FUTBALLPÁLYÁT ÉPÍTTESSEN A STADIONJA MELLÉ

NÉPSZAVA
Szerző: KRÁLIK EMESE
2024.02.04.


Hat hektár erdő megmaradása vagy kivágása miatt forrnak az indulatok Szegeden. Az egyházmegye pont ott szeretne építkezni. A szegediek szerint viszont pont ott van jó helyen az erdő. Ami bár lehet, hogy a szemnek nem túl tetszetős, de a funkciót, amiért telepítették, betölti. A helyiek mindent megpróbálnak, most abban bíznak, ha Assisi Szent Ferencről nevezik el a fás részt, talán nem lesz szíve kivágatni az egyházmegyének, hogy 
a Szent Gellért Fórum (képünkön) 

mellé iskolát és akár még három futballpályát építtessen.

Szikrázó téli napsütés, modern, impozáns épületek, zöldellő pályák, kondipark. Szinte biztatják az embert a sportra, ráadásul pár lépés séta után már alig hallatszik a négysávos út forgalmának zaja. Igazi béke szigete. Látszólag. A szegedi Szent Gellért Fórum manapság ugyanis nemcsak a futballmeccsek, hanem egy tervezett bővítés kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Az ügy megítélése pedig, ahogy ez lenni szokott, attól függ, ki melyik oldalon áll.

Éjjel vágott rendet a kormány

A csongrádi megyeszékhelyen, a Dorozsmai út mellett 2019 nyarára rendezvényközponttal, futball-, tenisz- és futópályákkal mesés sportkomplexumot hozott létre a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László megyés püspök már 2018-ban távlatokról beszélt, a kormány pedig 20 milliárd forinttal támogatta az elképzeléseket, hogy később iskolát építhessenek, és a zeneművészeti képzésben is szerepet vállalhassanak. Előbbi tervnek most jött el az ideje.

A stadion mögött egy hathektáros erdő húzódik, amelyet az állam az egyházmegyének ajándékozott. Ezen a helyen szeretnének iskolát emelni, derült ki tavaly ősszel. Ehhez azonban ki kellene vágni a fák jelentős részét. Az erdőirtást az első pillanattól kezdve elutasította a városvezetés és a helyi lakosok jó része. Volt tüntetés a püspöki hivatal előtt, a Momentum aláírásgyűjtést kezdeményezett a terület megóvása érdekében, később internetes szavazással név­adásra buzdították a szegedieket, mert abban reménykednek, nem lehet egy olyan dolgot eltörölni a föld színéről, amelynek neve van.

Szeged cseretelket ajánlott, majd a közgyűlés – fontos kihangsúlyozni, hogy a kormánypárti képviselők többsége is így szavazott – december közepén védelem alá helyezte az erdőrészt, több másikkal együtt.

Az elképzeléseiket egy december 23-án éjszaka megjelent, Orbán Viktor nevével jegyzett kormányrendelet húzta át, mely „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében” a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, lényegében zöld lámpát mutatva ezzel az építkezésnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.