2024. február 29., csütörtök

„EZ A GÉP A MAGA ÁRÁÉRT MESSZE A LEGJOBB A VILÁGON” – NATO-SZAKÉRTŐ GRIPEN-BESZERZÉSRŐL, SVÉDEKRŐL, OROSZOKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2024.02.29.


A svédek csatlakozásával a Balti-tenger lényegében NATO-beltengerré változott, de az oroszokat jobban zavarhatja a finn belépés – mondja podcastunkban Siklósi Péter biztonságpolitikai szakértő, korábbi védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár. Az újabb svéd–magyar Gripen-megállapodás tartalma katonai és üzleti titok, de azt lehet tudni, hogy pontosan annyi vadászgépet veszünk, amennyit akartunk. Mennyi esély van a NATO–Oroszország háborúra? Mi az a „medvesárkány” és miért félelmetes? Ki tankol most az oroszoknál?

Részletek a műsorból:

649 nap után ratifikálta a Magyar Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását, és kiderült, hogy az aláírás mellé vadászgépeket is veszünk. Valójában végig erről szólt az egész?

Köztudott volt, hogy a 14 meglévő Gripen vadászgépünk mellé szeretnénk újakat is. A friss bejelentés szerint 30 százalékkal növeljük a flottát, vagyis 18 darab Gripenünk lesz. Hogy ezeket pontosan milyen kondíciókkal, mennyiért vesszük, azt csupán néhány ember tudja Magyarországon. Én nem tartozom közéjük, ők pedig nem fogják elárulni, mert ez katonai és üzleti titok.

Annyit azért lehet tudni, hogy végül jól jártunk? Annyit kapunk, amennyit kértünk?

Régóta lehet tudni, hogy négyet akarunk venni. Voltak persze elképzelések arról, hogy még egy teljes századot, tehát még 14-et veszünk, de az igazság az, hogy ennyire nem lenne szükség. 18 darab elég, és nem utolsósorban megfizethető is.

Miért maradunk a svéd vadászgépeknél? A legtöbb környező ország amerikai F-16-osokat és F-35-ösöket vesz.

Nyilvánvaló, hogy a Gripen a NATO-n belül kisebbségben van az F-16-osokkal szemben, egész egyszerűen azért, mert az Amerikai Egyesült Államok a világ legnagyobb GDP-jével és legerősebb hadseregével rendelkezik. […] A Gripenek jók, sőt ez a repülőgép a maga áráért messze a legjobb a világon. Más szavakkal, ár-érték arányban a Gripen szenzációsan jó. Ráadásul hogyha az ember választ egy típust, akkor érdemes azt az élettartama végéig használni. Félúton kidobni pénzkidobás. […] Az F-35-ös persze modernebb repülőgép, viszont őrült drága üzemeltetni. Már az F-16-ost is sokkal drágább üzemeltetni, mint a Gripeneket...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.