2024. február 26., hétfő

FELLÉPÉS A NAV-OSOK ELLEN? MEGSZAVAZTA A PARLAMENT AZ MSZP-S GURMAI ZITA MENTELMI JOGÁNAK FELFÜGGESZTÉSÉT

TELEX
Szerző: NÁDOR ANDRÁS
2024.02.26.


Hétfőn döntött Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztéséről a parlament. Az MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről azért kellett most szavazni, mert az ügyészség szerint a politikus 2022 februárjában erőszakosan lépett fel az Iványi Gábor egyesületénél intézkedő NAV-os dolgozókkal szemben.

Gurmai Zita a mentelmi bizottság hétfői ülésén megjelent. Ott azt mondta: bűncselekményt nem követett el, csak a gyülekezési jogával élt. Azt mondta, az eset, amivel gyanúsítják, két évvel ezelőtt történt, és nem kíván a mentelmi joga mögé bújni.

Polt Péter legfőbb ügyész még decemberben csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt tett indítványt az Országgyűlés elnökénél az MSZP-s politikus mentelmi jogának felfüggesztésére.

Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke arról beszélt hétfőn a parlamentben, hogy a kérdésben megosztott volt a bizottság: három kormánypárti képviselő a parlamenti szokásoknak megfelelően támogatta mentelmi jog felfüggesztését a közvádas ügyben, míg hárman nemmel szavaztak. Az Országgyűlésre maradt így a döntés, amely 138 igen, 52 nem szavazattal felfüggesztette a szocialista képviselő mentelmi jogát.

Az ügyészség közleménye szerint a NAV ellenőrei 2022 februárjában az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnél vizsgálódtak, de az intézkedés közben az egyesület VIII. kerületi székházában tartózkodtak ellenzéki országgyűlési képviselők is, így például Gurmai Zita vagy a Momentum politikusa, Donáth Anna is.

Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egyébként szintén indítványozta Polt Péter. Mivel a momentumos politikus munkahelye Strasbourgban van, nem Budapesten, az ő ügyében nem az Országgyűlés, hanem az Európai Parlament fog majd döntést hozni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.