2024. február 26., hétfő

AZ OROSZ ELLENZÉK FIRST LADYJE KIHÍVJA PUTYINT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KUCZOGI JAKAB
2024.02.26.


Új ellenfelet kaphat Vlagyimir Putyin. Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja férje halála után egyből Putyinnak üzent, és egyre inkább úgy tűnik, magára vállalja az orosz ellenzék vezető szerepét.


Épphogy eltelt egy óra Alekszej Navalnij halálhíre után, amikor felesége, Julija Navalnaja kisírt szemekkel kiállt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia látogatói elé. A sajtóteremben csak a fényképezőgépek vakujait lehetett hallani. Érezni lehetett, hogy ezek történelmi pillanatok. A beszédben Navalnaja még nem merte biztosan állítani, hogy meghalt a férje, azt viszont kimondta: ha tényleg nincs többé, akkor Vlagyimir Putyin ölette meg.

Három nappal később sem múlhatott a fájdalom: Julija Navalnaja ismét kisírt szemekkel állt a kamera elé. Szenvedélyes videószózatában a világ felé megismételte, hogy a tettes szerinte Vlagyimir Putyin, az oroszoknak pedig azt üzente, folytatja férje harcát. „Alekszej megölésével Putyin megölte az egyik felemet, a szívem és a lelkem egy részét. De még mindig megvan a másik felem, és ez azt mondatja nekem: nincs jogom feladni” – fogalmazott a nyilatkozata végén.

Inkább háttérszereplő


Julija Navalnaja politikai karrierjének kezdete 2001-re tehető. Férjével ekkor léptek be a szociálliberálisnak mondott Jabloko pártba. Navalnaja – bár a legtöbb kampányeseményen megjelent a férjével együtt – nem igazán vállalt politikai szerepet. Kevés interjújának egyikében, a Harper’s Bazaarnak úgy fogalmazott, hogy „a fő feladatom a család egyben tartása a körülmények ellenére”.

A Navalnij-történetben ő volt a családanya. Míg Vlagyimir Putyinnak a magánélete nem része a politikájának, és a legtöbben Putyin kapcsán alkalmi viszonyokról, eltitkolt gyerekekről hallhattak, ennek a teljes ellentéte volt a harmonikus, kétgyerekes Navalnij család – mutatott rá Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő: „Azt lehet mondani, hogy egy olyan figura volt, aki nagyon jól illeszkedett az orosz ellenzéki politikába, már azzal is egyébként, hogy az orosz politikában nagyon kevés nő van.”

Levél Putyinnak

A legrosszabb része az volt, amikor beültünk a repülőgépbe. Realizálni, hogy négy óráig el vagy vágva minden információtól, kínzó volt.”

2020 augusztusában Julija Navalnajának úgy kellett felülnie a Moszkva–Omszk járatra, hogy nem tudta, férje életben lesz-e, amikor leszállnak. Aznap mérgezték meg Alekszej Navalnijt Novicsokkal Kelet-Oroszországban.

„Julija mentette meg az életemet”
– fogalmazott Alekszej Navalnij, miután felébredt a kómából. Navalnaja a Novicsok-mérgezés után férje mozgalmának élére állt. Sokan úgy vélik, hogy a mérgezés után Julija által kezdett médiakampány miatt engedhette meg Putyin, hogy Navalnijt Németországba szállítsák. Egy nyilvános levélben Vlagyimir Putyint is megszólította. „Azt gondoltam, hogy nem pihenhetek, nem mutathatok gyengeséget. Ha én összeesem, mindenki más is” – fogalmazott később a kórházi napokról.

Az orosz oknyomozó portál, a Bellingcat nyomozást végzett az ügyben, és kiderült, hogy Navalnaját két hónappal korábban szintén megpróbálták megmérgezni. A család Alekszej Navalnij rehabilitációja alatt fél évig Németországban élt. Ezután Julija – bár Alekszej közel minden megnyilvánulásánál ott volt – nem maradt a színen mint politikai szereplő, ismét családanyaként és feleségként jelent meg a nyilvánosságban. Aztán a Navalnij család meghozta élete legnehezebb döntését: visszarepültek Moszkvába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.