2024. február 6., kedd

KEGYETLEN RENDCSINÁLÁS ZAJLIK PUTYIN HÁTORSZÁGÁBAN

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2024.02.06.


Baskíriában tartották az eddigi legnagyobb tüntetést az Ukrajna elleni invázió óta az Oroszországi Föderáción belül. Igaz, nem a háború, hanem a helyi vezetés ellen tüntettek a muszlim baskírok, ám a leszámolás a putyini rendszer igazi természetét is megmutatta. A Kreml baskíriai helytartója ötvenezres „hazafias koncertet” szervezett a saját támogatására, miközben zajlanak a letartóztatások a korábbi tüntetések miatt, sőt, már egy haláleset is történt. Egy most elítélt aktivista szerint aránytalan mértékben sorozzák be a baskírokat az Ukrajna elleni háborúba.


Baskíriában az időjárás örvendetes ajándékot hozott január utolsó hétvégéjére. A gyors felmelegedés, majd a kemény fagyok és hóviharok után a hétvégére „normális” idő lett, azaz nappal mínusz 6–12, éjjel pedig mínusz 12–18 Celsius-fokra lehetett számítani az előrejelzés szerint. „Az ilyen idő a legjobb a sétálásra, a családi pihenésre, a síelésre és a korcsolyázásra” – vezette fel január utolsó hétvégéjének időjárását egy orosz nyelvű internetes oldal.

Kinek ne lett volna hát kedve mínusz 6–12 fokban a Kreml helytartóját, Ragyij Habirovot, a „köztársaság vezetőjét” dicsőítő, patrióta koncerten részt venni? A nyugati sajtó már napokkal korábban írt a január 26-ai rendezvényről. Eszerint a közhivatalnokokat, illetve az iskolák és a kórházak dolgozóit is arra ösztökélték, hogy vegyenek részt a koncerten, amelyet egyébként arra a térre hívtak össze, ahol egy héttel korábban, január 19-én még a Habirov-ellenes tüntetők demonstráltak.

A koncerttel a vezetés azt próbálta igazolni: vannak támogatói Habirov politikájának, és többen vannak a támogatók, mint az a néhány száz hatalomellenes tüntető, akik egy héttel korábban hirtelen bukkantak fel a köztársaság fővárosában, Ufában. Sőt, többen vannak annál a több ezer demonstrálónál is, akik január 15–17. között a délkeleti végvidéken, Bajmak városában csaptak össze a rendfenntartókkal, miután egy helyi politikai aktivistát, Fail Alszinovot négy év börtönre ítélte egy ottani bíróság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.