2024. február 15., csütörtök

KIADTÁK A KILÖVÉSI ENGEDÉLYT BALOG ZOLTÁNRA

TELEX
Szerzők: PRESINSZKY JUDIT, MOLNÁR RÉKA
2024.02.15.


„Az volt a mondás bentről, hogy ha Balog kedden nem mond le, akkor neki vége lesz. Nem mondott le.”


Erről beszélt egy forrásunk azután, hogy bár Balog Zoltán elismerte, valóban támogatta K. Endre kegyelmi javaslatát, nem mondott le sem a püspöki, sem zsinati elnöki posztjáról, miután többséget kapott az általa összehívott, informális esperes-gondnoki értekezlet szimpátiaszavazásán kedden. Maradásán pedig a református egyházban megdöbbentek, sőt felháborodtak, de információink szerint ez már a Fidesznek sem tetszik, és nem akarják, hogy Balog pozícióban maradjon.

A jobboldalon most van egy indulat, felháborodás az alap kegyelmi ügy miatt is, de Balog ügye miatt is. Erős erkölcsi nyomás nehezedik most Balogra a jobboldalról. Vannak olyan politikusok, akik nem értik, hogy fordulhat az elő, hogy nem vállalja a felelősségét, és úgy csinál, mintha mi sem történt volna” – fogalmazott egy politikus forrásunk. Ez a szerinte talán kicsit idealista közelítés az egyik, de ott van a másik is.

„Senki nem gondolja, hogy ezt a kegyelmi ügyet ez a két nő magától hozta össze. Valakinek még kell benne lennie, és ebben logikus lenne Balog szerepe. És így pragmatikus szempontból is megvan a hibás, a hiányzó láncszem. Hiszen mások nem akarnak hiányzó láncszemek lenni.”


Miután kiderült, hogy a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét, Novák lemondott, ahogy Varga Judit is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, miután igazságügyi miniszterként ő terjesztette fel a kérvényt az államfőnek. Később több forrás is arról beszélt a Telexnek, hogy a kegyelmi ügyben Balog Zoltán fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként: információk szerint ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Ezután mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, sőt, a hírek szerint a miniszterelnök is felelősnek tartja Balogot. Kormányzati politikusok pedig jelezték is a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”.

Balog viszont nem mondott le. Azt mondta, hogy a kegyelmi kérvényt nem ő nyújtotta be, de a köztársasági elnök tanácsadójaként „az előzetes vélemények és más információk alapján” egyetértett vele, és Információink szerint azt állította, hogy a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Ezzel nincs teljes átfedésben az, hogy a keddi informális ülésen, amelyre Balog a református egyház legfontosabb szereplőit hívta el, információink szerint pont a református egyház vezetéséből kérték többen Balogot arra, hogy adjon magyarázatot a kegyelmi ügyre. Ilyen volt például a négy református püspök egyike, Fekete Károly is, aki kétszer is felszólította Balogot arra, hogy mondjon le...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.