2024. február 22., csütörtök

KISS TIBI: ÚGY TŰNT, MEGHALTAM, MAJD SZELLEMKÉNT VISSZASZÁLLTAM

TELEX / AFTER PODCAST
Műsorvezető: BICSÉRDI-FÜLÖP ÁDÁM
2024.02.22.



Kiss Tibi és Gerdesits Ferenc „Faszi” a Quimby 33 éves történetének legnehezebb időszakáról mesélt az After adásában. A Covid és a koncertek leállása mellett Kiss Tibi 2020-ban hosszú időre rehabra vonult, így a zenekar léte is veszélybe került, miközben volt olyan ember a stábban, akinek a mindennapi költségek is gondot okoztak a pénzhiány miatt. Végül a zenekar ezt az időszakot is túlélte, de ehhez csoportterápiákon keresztül vezetett az út. A Quimby most a Danubia zenekarral közös koncertre készül, és csak akkor ad ki új lemezt, ha minden tag érzi magában a motivációt.


„Mintha a zenekar alól kihúzták volna a szőnyeget. Nagyon mélyről kellett visszajönnünk”– így jellemezte a Quimby elmúlt éveit Gerdesits Ferenc „Faszi”, a zenekar dobosa az Afterben, hozzátéve, ezzel a helyzettel nem voltak egyedül a járvány alatt, de őket még a frontember, Kiss Tibi rehabos időszaka is sújtotta.

„Azt hittem, hogy az első elvonulásomnál, annál a pokoljárásnál nem lesz nehezebb. De kiderült, ez a mostani időszak sokkal keményebb volt” – mondta Kiss Tibi az Afterben a 2020-2021-es időszakról.

Öt éve készített interjút még az Indexre Sajó Dávid a Quimbyvel, így a mostani beszélgetés az azóta eltelt időszakra, a Quimby történetének talán legnehezebb éveire fókuszált.

Eleinte úgy tűnt, hogy Kiss Tibi rövid időszakra, 28 napra vonul el 2020 tavaszán, mert türelmetlen volt, de a gyógyulása végül hosszabb időt, több mint egy évet vett igénybe, eközben pedig a zenekarra is rendkívül nehéz időszak várt a koncertek leállása miatt.

Furcsa érzelmi helyzetet teremtett ez a többi zenekari tag számára, hiszen mindannyian szerették volna, ha a frontember visszatér, de tudták, hogy a folyamatot nem lehet siettetni. „Folyamatosan azon gondolkodtunk, hogy mi lenne a jó megoldás. De arra jutottunk, hogy addig vagyunk nyugodtak, amíg Tibi benn van. Ott volt biztonságban, ott tudtak neki szakemberek segíteni” – emlékezett vissza Gerdesits.

Szóba került még az adásban a Kiss Tibi nélkül, Ripoff Raskolnikovval közös, közönség nélkül felvett raktárkoncert, ami Gerdesits szerint zeneileg jól sikerült, de szürreális élmény volt mindenki számára. Egyrészt a helyzet abszurditása és a frontember hiánya miatt is. A zenekar dobosa ma már azért örül annak, hogy megcsinálták azt a felvételt, mert így egy egyszeri, megismételhetetlen műsort adhattak elő kevésbé ismert Quimby-dalokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.