2024. február 3., szombat

LENGYELORSZÁG: RENDSZERVÁLTÁS VAGY ALKOTMÁNYOS VÁLSÁG?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KUCZOGI JAKAB
2024.02.02.



Rendszerváltás vagy alkotmány válság kezdődött Lengyelországban? Itt az új Atlasz, a Szabad Európa külpolitikai podcastje. A téma Lengyelország.


Gondoltuk, hogy nem lesz zökkenőmentes időszak, de a tavaly őszi választások után a lengyel politika egyenesen felbolydult. Hiába nyerte meg a parlamenti választásokat a nyolc évig kormányzó, sokszor EU-szkeptikus, a Fidesszel baráti viszonyt ápoló Jog és Igazságosság, a Lengyelországot korábban már vezető Donald Tusk új, EU-barát lengyel kormányt alakított.

A jobbközép Polgári Koalíció, a liberális-parasztpárti Harmadik út és az újbalos Lewica koalíciójára sokak szerint maga a rendszerváltoztatás súlya nehezedik. A szomszédos Ukrajnában háború van, haza kell hozni az EU-s pénzeket, meg szeretnék változtatni az abortuszszabályozást, a közmédiát és az igazságszolgáltatást. Azonban Lengyelország egy félprezidenciális állam, az elnöknek majdnem mindenben vétójoga van. A korábban az ellentétes oldalon, a Jog és Igazságosságban politizáló Andrzej Duda elnök már most megnehezíti a Tusk-kormány dolgát.

Vendégünk Zeöld Zsombor Lengyelország-szakértő és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar–Német Intézet kutatási vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.