2024. február 27., kedd

MEGSZÓLALT V. JÁNOS EGYIK KORAI ÁLDOZATA: „MÁR 1990-BEN IS NYÍLT TITOK VOLT”

SZABAD EURÓPA
Szerző: BIHARI ÁDÁM
2024.02.27.


Az elmúlt hetekben tele volt a sajtó a bicskei gyermekotthonban a kétezres években történtekkel. A kormányoldal – de maga a kegyelmet kapó K. Endre is – azzal védekezik, amikor a többször kitüntetett pedofil igazgatóról van szó, hogy nem lehetett tudni, V. János mit művel a gondjaira bízott gyerekekkel. Most azonban egy olyan áldozat történetét mutatjuk be, akinek esete ennek ellenkezőjére utal.


Történetünk főszereplője névtelenséget kért, nevezzük őt Balázsnak.

Balázs 13 éves volt, amikor 1990-ben a bicskei gyermekotthonba került. A szülei nem bírtak vele, problémás kamasz volt. Akkoriban sok jót lehetett hallani az otthon tevékenységéről, ezért alig pár hónappal az első szabad magyar választásokat követően Balázs megérkezett Bicskére, nem sokkal azután, hogy V. János átvette az otthon vezetését.

„Mindenki tudta”

Balázs élete egyik legnehezebb időszakát élte. Az iskolából, ahová járt, eltanácsolták a viselkedése miatt. A nevelési tanácsadó említette a szüleinek a bicskei otthont, ami nem szigorú értelemben vett intézet volt. Szülei nem hagyták magára, hétvégente hazajárhatott, hétközben viszont a bicskei intézmény volt az otthona, ahol hamarosan megismerkedett az igazgatóval. „Akkoriban nem tudtuk, mi az, hogy pedofil, úgyhogy csak azt tudtam meg hamarosan, hogy János bácsival vigyázni kell, mert b*zi. Ezt mindenki tudta, közszájon forgott” – meséli az akkori felfogás szerint terjedő híreket.

Nem sokkal később viszont közelebbi ismertségbe kerültek a folytatódó balhék miatt. „Sok mindenben benne voltam, volt, amiből rendőrségi ügy is lett. (…) János bácsi az esetek többségében segített rajtunk, hogy ne legyen akkora pác, amiből már nem tudunk kimászni” – teszi hozzá.

„Megmutatta a fürdőkádját”

Le kellett mennem az irodája melletti lakórészébe. Megmutatta a fürdőkádját, és mondta, hogy fürödjek meg. Ezután elment, és rám zárta a lakás ajtaját. Amikor visszajött, elkezdett fogdosni, és azt mondta, fogjam meg én is. Igazából ennyi volt. Nem erőszakolt meg, de fogdosott, én összehúztam magam, erre ő ölelgetett – mesél a molesztálásról Balázs. – Arra emlékszem, hogy a hüvelykujján volt valami sérülés vagy születési rendellenesség. Arra is mondta, hogy fogjam meg, elég bizarr volt” – elevenítette fel a részleteket. Hozzáteszi: miután eleget tett az igazgató kéréseinek, nagy nehezen el tudta hagyni az irodát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.