2024. február 5., hétfő

MIT ÉR AZ ÁRAMREKORD, HA MAGYAR?

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABÓ M. ISTVÁN
2024.02.05.


Új csúcsra ért a magyarországi villamosenergia-fogyasztás – adta hírül a napokban a Mavir. A rekorddöntést a tartósan hideg idővel magyarázta a hálózati rendszerirányító, a közösségimédia-kommentek viszont inkább a naplementére és a kora esti fogyasztási csúcsidőszakra mutogattak. A hír értelmezhetőségéhez azonban több információ is kimaradt – ezeket pótoljuk.

Január 22-e az új rekordbeállítási dátum: aznap, hétfőn 17.00 és 17.15 között addig még sosem mért nagyságú, 7441 megawattos (MW) hálózatterhelést naplózott a rendszeroperátor. Mivel az áramhálózati rendszer működésének alapja a termelés és fogyasztás egyensúlya, e rekordérték két tételt jelent egyszerre: egyrészt azt, hogy az erőműveknek ennyi energiát kell a rendszerbe tölteniük, másrészt pedig, hogy éppen ennyi energiát kívánnak elfogyasztani az ország fogyasztói.

Az új rekord bejelentése ebből kiindulva akár meglepetést is jelenthetne, mivel éppen ekkor jelent meg az a hír, hogy éves szinten jól látható mértékben csökkent az ország áramfogyasztása, ám a tételek szétszálazása éppen azért fontos, hogy az információkat a megfelelő értelmezési környezetben lehessen használni.

Rekord, rekord, rekord

A fogyasztási/hálózatterhelési csúcsértékek értelmezéséhez hozzásegíthet annak ismerete, mit is jelent ez az érték, illetve az, hogy e csúcsdöntések mennyire időtállók. Az aktuális rekord azt jelenti, hogy a rendszerirányító által negyedórás bontásban regisztrált és közölt adatok sorában ez a tétel érte el a legmagasabb értéket, vagyis ekkor volt a legnagyobb mennyiségben szükség villamos energiára a rendszerben – az otthonokban, a gyárakban és a közüzemekben – összesen. Ez a rekord egy pillanatnyi csúcsértéket jelöl (a „pillanat” a magyar áramrendszerben 15 perc – ez a mintavételi-adatközlési gyakoriság), nem pedig mennyiséget, viszonyt vagy állapotot. Így a 7441 MW-os adat önmagában nagyjából annyit árul el a teljes képről, mint amikor egy kocsikázás végén az autóval elért legnagyobb sebességet közlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.