2024. február 3., szombat

ÓRIÁSI MŰSORT CSINÁLT ORBÁN VIKTOR – MUTATJUK, MIT ÉRT EL VELE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.02.02.


Decemberben vétózott, hogy aztán február első napján elengedje az ügyet, Ukrajna négy évre szóló uniós pénzelését. Kulcsszereplőkkel folytatott háttérbeszélgetéseink nyomán furcsa kép rajzolódott ki a történet hátteréről, amelynek végén Orbán lényegében semmit sem kapott álláspontja feladásáért. S hogy akkor mire volt jó a sok hűhó? A magyar miniszterelnök rengeteget szerepelhetett és kiszámíthatatlanságával erőt mutathatott, hazai közönsége előtt világpolitikai tényezőként építhette magát, akinek már nem is dolga itthoni gondokkal bíbelődni. Exkluzív háttér.


Egyvalamire biztosan jó volt Orbán Viktor másfél hónapig tartó ellenállása az EU Ukrajnának ígért támogatásával szemben: vele voltak tele a hírek, és nyugati vezetők sorát kényszerítette arra, hogy tárgyaljanak vele. Más konkrét eredményről nem tudunk beszámolni. Ha ígértek is neki valamit azért cserébe, hogy a miatta összehívott csütörtöki rendkívüli EU-csúcson azonnal engedjen az összes többi tagállam kérésének, nyilvános dokumentum vagy bejelentés nem szól róla.

Röviden annyi történt, hogy a decemberi csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök (egyetlenként a 27 tagállam vezetői közül) ellenezte, hogy az EU 2027 végéig hatályos költségvetését úgy módosítsák, hogy abból 50 milliárd euró támogatást kapjon az ukrán állam. Időarányosan 2023-ban Ukrajna ennél többet kapott, 18 milliárd eurót, az új rendszer csak évi 12,5 milliárdot javasolt.

Mivel az összes többi tagállam határozottan meg akarta adni a támogatást Ukrajnának, február 1-re rendkívüli csúcsot hívtak össze, kifejezetten azért, hogy meggyőzzék Orbán Viktort: ugyan, engedje már át a javaslatot. Alig kezdődött meg a tanácskozás, amikor Charles Michel tanácsi elnök kiírta az X-re (nemrég még Twitternek hívták), hogy megvan az alku, a Tanács egyhangúlag döntött. A lényeget illetően ennyi a történet, politikai szempontból azonban nagyon érdekes, hogyan jutottunk idáig.

A nemzetközi sajtó lassan fél éve találgatja, hogy az ukránok támogatásáért Orbán mit zsarolhat ki az uniós intézményektől, illetve az uniós intézmények és az egyes tagállamok vezetői hogyan zsarolhatnák bele Orbánt a vétó feladásába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.