2024. február 26., hétfő

PERCEKRE KISZAKADNI A NYOMORBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.02.26.



A rossz minőségű, olcsóbb drogokat főleg a szegregáltan, kiszolgáltatottan, nyomorban élő emberek, köztük sok esetben romák használják – mondta Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora. Szerinte, amikor egy közösség főleg vidéken ekkora bajban van, akkor kell, hogy legyen bátorságunk kimondani és szembenézni a problémával. Utána bontogathatjuk tovább, hogy miért érintettek, miért használnak olyan szereket, amelyektől – miközben tönkreteszi őket – kis időre kiszakadnak a nyomorukból. A szakértő szerint a probléma összetett, és arra sem tudja a választ, hogyan maradhatott ez a jelenség ennyire takarásban?


Volt bátorsága Nyíregyházán a Roma Nemzeti Önkormányzatnak (RNÖ) a drogproblémáról beszélni. Ők néhány napja figyelemfelkeltő felvonulást szerveztek a Huszártelepen. A Nyíregyháza Tv tudósítása szerint a város RNÖ elnöke Balogh Artúr elmondta, hogy a tudatmódosító szerek használata egyre nagyobb probléma a roma lakosság körében. Szerinte „egyelőre most a Huszártelepet érinti jobban, de már kezd elterjedni a város más részein is. Lassan az egész várost eléri majd ez a tudatmódosító szer, ami azt jelenti, hogy nem lesznek egészséges roma gyerekek” – fogalmazta meg félelmét Balogh Artúr.

Mátraverebélyen az „alvégen lakók”, akik a Füst-nek nevezett olcsó drogot használják, mint az élőhalottak, úgy járkálnak az utcákon. A Blikk járt utána, hogy mi is a helyzet a településen, ahol február végéig 24 órás rendőrségi felügyelet van, naponta többször is járőröznek a rendőrautók. A hatóság a lapnak adott hivatalos válasza szerint, Mátraverebély község területére elrendelt ellenőrzést nem kötötték össze a szerhasználók miatt kialakult feszültséggel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.