2024. február 26., hétfő

NAVALNIJ TÁMOGATÓJA SZERINT AZ OROSZ ELLENZÉKI VEZETŐT AZÉRT ÖLTÉK MEG, MERT EGY FOGOLYCSERE KERETÉBEN SZABADON KELLETT VOLNA ENGEDNI

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2024.02.26.


Az orosz ellenzék korábban azt ajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy egy a Nyugat államok és Oroszország közötti fogolycsere keretében engedjék szabadon a nemrégiben gyanús körülmények között elhunyt Alekszej Navalnijt orosz ellenzéki vezetőt. Putyinnak ezzel kapcsolatban „megfelelő ajánlatot tettek” – közölte Marija Pevcsikh, Navalnij támogatója.


Cserébe Németországnak Vagyim Kraszikovot kellett volna elengednie és kiadnia Oroszországnak. A férfit – az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori ezredesét - 2021 decemberében ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, mivel 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy a csecsenföldi háborúban harcoló grúzt, Zelimhan „Tornike” Hangosvilit. Az elkövető egy a kancellár hivatala közelében lévő parkban végrehajtott merénylet után kerékpárral menekült el a helyszínről, a folyóba dobta a gyilkos fegyvert, megpróbált elrejtőzni, de elkapták.

Putyin nemrég jelezte, hogy hajlandó fogolycserét végrehajtani, ha hazája visszakapja Kraszikovot.

Navalnij mellett két amerikai állampolgárt is szabadon kellett volna engedni – állította a február 16-án egy orosz fogolytáborban elhunyt Navalnij támogatója. Pevcsikh ezért úgy véli, Navalnijt azért ölték meg, „mert a fogolycsere keretében szabadon kellett volna engedni".

Putyin február elején táplálta az ezzel kapcsolatos feltételezéseket azzal, hogy Tucker Carlson amerikai műsorvezetőnek adott interjújában szót ejtett egy esetleges fogolycseréről. A Wall Street Journal egyébként tavaly szeptemberben azt írta, hogy az orosz hatóságok valójában a 2013-ban Jekatyerinburgban letartóztatott Evan Gershkovich amerikai újságíró fejében akarják visszakapni Kraszikovot. A lap egyenesen azt írta, Putyint kizárólag Kraszikov érdekli, „mást nem fogadnának el Gershkovichért cserébe”. Bonyolítja azonban az ügyet, hogy Kraszikovot német és nem amerikai börtönben tartják fogva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.