2024. március 26., kedd

24.HU: KI AZ A MARTONOVICS DETTI, AKIRŐL MAGYAR PÉTER ÉS VARGA JUDIT BESZÉLT?

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2024.03.26.


A Magyar Péter által közzétett hangfelvétel szerint Martonovics Bernadett kormányfőtanácsos is tudott arról, hogy Rogán Antalék „kihúzatták magukat” a Schadl-ügy ügyészségi irataiból. Az igazságügyi tárcánál egykor fontos posztot betöltő nő neve a nyomozati iratokban többször felbukkan, például ő volt az elnöke annak a vizsgáztató bizottságnak, amely átengedte Schadl György egyik végrehajtójelölt pártfogoltját. Martonovicsot még akkor is foglalkoztatta a minisztérium, amikor Völner Pál volt államtitkár és a végrehajtók volt elnöke ellen vádat emeltek.


Az Igazságügyi Minisztérium korábbi vezető kormányfőtanácsosának, Martonovics Bernadettnek a neve is elhangzik – igaz, a felirat alapján Martinovicsként – azon a hangfelvételen, amelyet Magyar Péter tett közzé kedd reggel azelőtt, hogy belépett a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületébe, ahol ismét a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatban hallgatják ki. Magyar a felvételen akkori feleségével, Varga Judit igazságügyi miniszterrel beszélget, állítása szerint azután, hogy Varga azt mondta a kormányról, hogy az egy maffia, amiből nem lehet kilépni.

Az alig kétperces felvételen Varga – Magyar Péter felvetésére – Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja: „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy ügyészségi irataiból. Ekkor került szóba Martonovics neve is. Magyar Péter ugyanis a kormányfőtanácsosra hivatkozva azt mondja:

De erre mondta a Martonovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat.

Erre Varga Judit helyeselve hozzátette: „Persze, magukat kihúzatták.”

A beszélgetés alapján Martonovics Bernadett, az igazságügyi tárca Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának korábbi vezető kormányfőtanácsosa is tudott arról, hogy az ügyészségi dokumentumokból kihúztak részeket a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével kapcsolatban.

Martonovics neve a Völner Pál és Schadl György elleni nyomozati iratokban is többször szerepel. Pozíciójából eredően rendszeres kapcsolatban volt Schadllal, ugyanis végrehajtójelölteket is vizsgáztatott. Ő volt az elnöke például annak a bizottságnak, amely átengedte a végrehajtók elnökének egyik pártfogoltját, majd a történtek után az iratok szerint telefonon panaszkodott, hogy „minden rendben van, de ez egy katasztrófa volt, nem tudott semmit.”

A 24.hu által megismert nyomozati iratokban szereplő feljegyzésben az olvasható róla:

"A vizsgálóbizottság tagja volt Martonovics Bernadett is az Igazságügyi Minisztérium delegáltjaként, aki a vizsga folyamán jelezte, hogy a jelölt semmit nem tudott, a dolgozata már nem a hatályos jogszabályok alapján készült, azonban Schadl György elérte Martonovics Bernadetten keresztül, hogy a jelölt mindenképpen sikeres vizsgát tegyen a bizottság előtt"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.