2024. március 6., szerda

„850 ÓRIÁSI VITORLÁSRA, MŰFÜVES FOCIPÁLYÁRA NINCS SZÜKSÉG A NEMZETI PARKBAN” – CIVIL SZERVEZETEK A FERTŐ TAVI BERUHÁZÁSRÓL

SZABAD EURÓPA PODCAST
Szerző: HORN GABRIELLA
2024.03.05.


Új közbeszerzési kiírásról, régi és újabb környezeti engedélyről jöttek hírek az elmúlt hónapokban a Fertő tavi beruházás kapcsán. A sokmilliárdos állami projektet a helyiek, civil szervezetek, szakértők és az UNESCO is kifogásolta, mert környezetrombolónak tartják. A Szabad Európa podcastjában az ügyben leginkább aktív két civil szervezet, a Greenpeace Magyarország és a Fertő Tó Barátai Egyesület képviselőit kérdeztük a beruházás jelenlegi helyzetéről. A beszélgetésre szerettük volna elhívni a beruházásért tavaly január óta felelős Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjét, Lázár Jánost is, de „nem kívánt élni a lehetőséggel”, és tájékoztatást sem adott a projektről.


A Greenpeace és a Fertő Tó Barátai Egyesület képviselőjével, Rodics Katalinnal és Kun Zoltánnal beszélgettünk arról is, hogy milyen károkat okozott eddig az, ami megvalósult a hatalmas tóparti beruházásból, és hogy miért lenne szerintük káros, ha megépítenék az eredeti tervek szerinti teljes projektet. Interjúalanyaink szerint igenis lehetne a területet úgy fejleszteni, hogy az a védett természetnek, a helyi lakóknak és a turistáknak is jó legyen.

A podcastból kiderül, hogy több per van folyamatban az ügyben, és hogy bíróság döntött arról, hogy bár a védett vízi élőlényeket zavarja, elpusztítja a kotrógépek működése, a munkagépek mégis egész éven át dolgozhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.