2024. március 6., szerda

OLIMPIAI BAJNOK SPORTOLÓ, HELYI RÁDIÓS: A FIDESZ MEGLEPŐ NEVEKKEL ÁLLT ELŐ AZ ELLENZÉKI VEZETÉSŰ VÁROSOKBAN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.03.06.


A civil életből keres polgármesterjelölteket a Fidesz az ellenzéki vezetésű településeken és kerületekben. Olimpiai bajnok sportolókkal, helyi rádióssal és tévéssel vágnak neki a júniusi önkormányzati választásnak. A cél, hogy a kormánypárti törzsszavazókon túl szélesebb tábort is meg tudjanak szólítani a politikán kívülről érkező jelöltekkel. Miközben a polgármesterjelöltek igyekeznek fenntartani a civil imázst, nem titkolják a kormányzati hátszelet. Ahogy egyikük fogalmazott: „Kormány nélkül autót sem lehet vezetni.”


„A sportban megtanultam: csak a kemény munka vezet eredményre” – így mutatkozott be Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, miután bejelentették: a Fidesz–KDNP II. kerületi polgármesterjelöltjeként elindul a júniusi önkormányzati választáson.

A 2012-es olimpián Kökény Rolanddal párosban (K2 1000 méter) győztes kajakos Tegyünk rá még egy lapáttal! szlogennel durrantotta be a kampányát. Dombi eddig nem vett részt a közéletben, ám állítása szerint az elmúlt öt évben azt tapasztalta a II. kerületben, hogy valódi munka helyett csak látványpolitizálást folytat az ellenzéki vezetés.

A II. kerületet 2019-ben hódította vissza az ellenzék: akkor 5 százalékpontnyi különbséggel győzte le az MSZP-s Örsi Gergely a kerületet 2006 óta vezető Láng Zsoltot. A júniusi választáson a szocialista polgármester számít az esélyesnek, és a Fidesz megkímélné az újabb vereségtől az időközben országgyűlési képviselővé avanzsált Lángot vagy a párt választókerületi elnökét, Gór Csabát, aki a 2022-es országgyűlési választáson Tordai Bencével szemben maradt alul. Dombi közéleti felbukkanásának hátterében valószínűleg az áll, hogy a Fidesznek a párt törzsszavazóin túl meg kell próbálnia bővíteni a tábort a II. kerületben.

A Pest vármegyei Gödön egyszer már bejött a kormánypártoknak, hogy egy ellenzéki vezetésű városban a politikán kívülről érkező, helyben népszerű, olimpiai bajnok kajakost indítottak. A tavaly májusi időközi polgármester-választáson a papíron független, valójában fideszes hátszéllel induló, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán meggyőző fölénnyel tudott nyerni. Ahogy az akkori elemzésünkben is írtuk:

Kammerer valószínűleg olyan szavazókat is meg tudott szólítani, akik nem szeretik a Fideszt, de a helyi kajakossal maximálisan tudtak azonosulni.

Az olimpiai bajnok sportolók képesek lehetnek megteremteni azt az egységet egy településen vagy választókerületben, amit a pártpolitikusok nem tudnak. A hétköznapi embereken túlmutató sportolói teljesítményüket pártoktól függetlenül mindenki elismeri, és olimpiai eredményeiket minden magyar kicsit magáénak is érzi, így megvan a közösség érzése, a szimpátiát pedig már könnyen lehet szavazatokra váltani.
A Fideszt ezt a receptet már régen felismerte: Bebes István volt kosárlabdázó 22 éve Körmend polgármestere, Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász 13 évig vezette Győrt, míg az olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál egészen a köztársasági elnöki posztig jutott. Rossz előjel lehet ugyanakkor a Fidesznek, hogy bár előtte mindketten nagyon népszerűek voltak, Schmitt egy plágiumügybe, Borkai pedig egy szexbotrányba bukott bele...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.