2024. március 18., hétfő

A FIDESZES FILOZÓFUS MEGFEJTI EURÓPÁT

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2024.03.17.


Hörcher Ferenc professzor a nemrég megalakult flamand/belga agytrösztnek, a Custodes Instituutnak, adott interjút , amelyben Scruton konzervativizmusáról beszélt, Van benne oikophilia, mint minden rendes Scrutonról szóló írásban, az Olvasó úgy a második bekezdésnél fogja abbahagyni. Pedig, az interjú végén Hörcher professzor röviden elmeséli mi a stájsz Európában.

“Natuurlijk hebben verschillende samenlevingen verschillende brandende kwesties. Toch moet Europa, als entiteit, eerst en vooral een escalatie van militaire activiteit vermijden, die tot ongewenste gevolgen zou kunnen leiden – ik hou niet van het gemakzuchtige gepraat over een derde wereldoorlog. Een andere kwestie is om te proberen de centraliserende inspanningen van de grote Europese instellingen af te koelen en terug te keren naar een meer nuchtere basis voor de Europese politiek – de oorspronkelijke ideeën van de stichters, gebaseerd op het ideaal van een Europa van naties. Het lijdt geen twijfel dat we de risico’s van het mondiale bedrijfsleven en de honger naar nieuwe technologieën moeten aanpakken. En er is een grote niche voor een conservatieve manier om de groene kwesties aan te pakken. Tot slot moet ook het consumentisme worden gematigd, terwijl culturele strijders ook hun stem moeten laten horen. Met andere woorden, we moeten meer vertrouwen op gewoon gezond verstand.”

Remélem nem kell lefordítani… Na jó, csak mert ilyen cukika vagyok.

Természetesen a különböző társadalmaknak különböző égető problémái vannak. Európának, mint egységnek azonban mindenekelőtt el kell kerülnie a katonai tevékenység eszkalálódását, amely nem kívánt következményekhez vezethet – nem szeretem, ha egy harmadik világháborút könnyedén emlegetnek. További kérdés, hogy megpróbáljuk lehűteni a nagy európai intézmények központosító törekvéseit, és visszatérni az európai politika józanabb alapjaihoz – az alapítók eredeti elképzeléseihez, amelyek a nemzetek Európájának eszményén alapulnak. Kétségtelen, hogy foglalkozni kell a globális üzleti élet kockázataival és az új technológiák éhségével. És van egy niche a zöld kérdések konzervatív megközelítésének nagyszerű lehetőségében. Végül a fogyasztási szokásokat is mérsékelni kell, és a kultúrharcosoknak is halkabban kellene megszólalniuk. Más szóval, jobban kellene támaszkodnunk a hétköznapi józan észre.

A lényeg a béke, a szuverenitás és az, hogy mérsékelni kell a fogyasztási szokásokat, elég ha Princess Rachel vesz magának Gucci táskát, te ne vegyél magadnak savanyúcukrot. A hétköznapi józan észre kell támaszkodnunk, ahogy azt miurunk mondta nemrég, így szó szerint. Az alapítók eredeti elképzeléséhez kell visszatérnünk, egy olyan Európához, ahol miurunk jelöli ki a milliárdosokat a vejei közül, ő mondja meg, mi hangozhat el a közmédiában, ő oszt József Attila-díjat a megafonos Kötter Pubinak, de ki is rúgja Ádám Zoltánt, ha visszaszól egy tatár oligarchának, személyesen kerget el magánegyetemeket Bécsig, elveszi az Akadémia intézethálózatát, neki jelentenek a választókerületi elnökök, akik a helyi feudumokat szervezik, az ő propagandaminisztere felügyeli a titkosszolgálatokat, és ahogy Scruton kifejezetten kérte egy fontos esszéjében egy rendőrtábornok alá rendeli a magyar egészségügyet és az oktatást, melyek színvonala az alapítók eredeti elképzelései szerint nem kihívóan és megalázóan magas, inkább oikofílen, otthonosan, alacsony, mint egy kis sámli, amin olyan jól el lehet költeni egy pacalvacsorát. És persze a legfontosabb a béke, Vlagyimir Vlagymirovics békéje, nas obscsij konzervativszkij fuckin” mir.

P.S Scruton Putyinról “The mafia bosses who surround and depend upon President Putin are no longer to be allowed to travel to their villas in Tuscany or to draw on their extensive European bank accounts. Heart-broken mistresses in luxury hotels will go unvisited for months on end, unless they invite one of the Eurocrats from the restaurant downstairs. Mansions in Mayfair will remain shuttered until the stucco begins to crumble, and struggling football teams and race-horses will look in vain for a purchaser. That this will make the faintest difference to Russia’s expansionist foreign policy is an illusion of staggering naivety. More important, however, is the deep ignorance of history that this measure reveals…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.