2024. március 10., vasárnap

A HÉT, AMIKOR MÁR MAJDNEM BEINDULT A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.03.10.


Szándékosan sokkolni akaró DK, mindenkivel beszélgetni szerető MSZP, a kormánysajtó által összepedofilozni próbált Fidesz-kritikus celebritás – ahogy az elvirágzó hóvirágok után lassan előbújó ibolyák, úgy a választási kampány is kezdi kidugni a fejét a kora tavaszi felhők közül.


Nagyon fejnehezen indult a hét politikai szempontból. Még csak hétfő reggelt írtunk, de Vona Gábor már nyilvános vitára hívta ki Magyar Pétert. A Jobbik volt és a Második Reformkor párt jelenlegi elnöke szerint azzal, hogy Varga Judit volt férje bejelentette: pártot alapít, és akár már az EP-választásokon elindulna, „megváltozott a helyzet” körülötte, így érdemes lenne megismerni a hazai közállapotok javítását célzó elképzeléseit. Magyar Péter elfogadta a kihívást, a felek – nyilvános közösségi médiás bejegyzéseik szerint – jelenleg időpontot egyeztetnek.

Ezt követően csak két órát kellett várni, hogy magától Orbán Viktortól tudhassuk meg: jobb többet keresni, mint amennyit elköltünk, nem fordítva. A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén beszélt, és a fenti igazság mellett olyanokat is megosztott a hallgatósággal, mint hogy jobb, ha nekünk tartoznak, mint ha mi tartoznánk másoknak; jobb, ha mi keresünk másokon, mint ha fordítva történne; illetve jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni és éhen halni. Orbán Viktor nem öncélúan mondta ezeket: mint elárulta, ezek a magyar gazdaságpolitika alaptételei.

Karácsony Gergely a "pusztító"

Délután aztán már valóban komoly dolgok is történtek: a fideszes vezetésű Győrben egy volt fideszes önkormányzati képviselő tett feljelentést egy, az önkormányzat városüzemeltető cégéhez kapcsolódó, kétmilliárd forintos korrupciógyanús ügyben. A győri városüzemeltető cég ugyanis városüzemeltetésre írt ki közbeszerzést kétmilliárd forint értékben. A tenderen hogy, hogy nem a kormányközeli milliárdos vállalkozó, Paár Attila cége futott be. Ezután tett feljelentést Hajtó Péter.

Ehhez kapcsolódóan: sárkány ellen sárkányfű – heti kampány-összefoglaló

Ő egyébként most Borkai Zsolt csapatát erősíti. A nyugat-magyarországi nagyvárosban ugyanis a regnáló Dézsi Csaba mellett a szexbotrányba belebukó egykori olimpiai bajnok is elindul a polgármesteri székért. Mellettük az ellenzéki pártok három jelöltet is indítanak: a DK Glázer Tímeát, az MSZP Pollreisz Balázst, a Momentum és az LMP Pintér Bencét. (Az ugytudjuk.hu újságírója a Tiszta Szívvel a Városért civil szervezet képviseletében indul.) Ezenkívül nekifut még az Összefogás Győrért Egyesület színeiben Balla Jenő, illetve a Megoldás Mozgalom részéről Szilágyi Norbert.

Keddig kellett várni, hogy az önkormányzati választási kampány kihömpölyögjön Budapest utcáira: Karácsony Gergely főpolgármester harcias hangvételű videóban jelentette be, hogy mostantól „a saját kezével fogja levágni” a számos budapesti épület homlokzatát valóban elcsúfító óriási molinókat. A főpolgármester szerint a bíróság hiába mondta ki korábban jogerősen, hogy nem lehet kitenni ezeket, a kormányhivatalok nem tesznek semmit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.