2024. március 27., szerda

A NER MINDENT MEGTETT, HOGY NE HIGGYENEK AZ ÁLDOZATOKNAK, ÉS MOST CSODÁLKOZNAK, HOGY RÖHÖGŐ REAKCIÓT NYOMNAK VARGA JUDIT POSZTJAIRA

TELEX
Szerző: ANTONI RITA
2024.03.27.


Mindig is nagyon szerettem volna, hogy az egész országot elkezdje élénken foglalkoztatni a családon belüli erőszak problémája, de az a mód, ahogyan ez a napokban hirtelen megvalósult, nem fog segíteni az áldozatokon. Varga Juditon sem.

A kormány nagyon szeret valós bűncselekményeket az elkövetők megfékezése és az áldozatok védelme helyett a saját íze szerint átértelmezni és nekik nem tetsző személyek vagy csoportok támadására felhasználni. Ez történt a pedofíliával a kegyelmi ügy után, és ez történik most a családon belüli erőszakkal. Ebből a helyzetből a kormány nem tud jól kijönni akkor sem, ha igaz vagy részben igaz a Varga Judit Facebook-profilján elhelyezett poszt tartalma, és akkor sem, ha nem igaz.

Ha nem igaz: a NER kulcsemberei éppen egy olyan ügy mentén akarják politikai ellenfelüket a népharagra építve lejáratni, aminek a bagatellizálásáért ők maguk mindent elkövettek? Ez nem fog sikerülni, és ezt csak maguknak köszönhetik. A saját helyzetükön ezzel nem javítanak – a nyilvánosságra hozott felvétel valódiságát maga Varga sem tagadta –, a tényleges áldozatoknak viszont kárt okoznak.

Ha igaz vagy részben igaz: hogyan lehetséges, hogy Varga Judit ennyi időn keresztül senkitől nem tudott vagy nem mert segítséget kérni? A kormány olyan kiváló teljesítményt tud felmutatni az áldozatok támogatásában, hogy még a saját emberét sem tudta (akarta?) megvédeni? És az ország vezetőinek csak most jut eszükbe kiállni egykori kollégájuk, barátjuk mellett, amikor az véletlenül egybeesik a politikai érdekükkel? Ezzel is saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt.

Elöljáróban leszögezem: állításaimmal nem Magyar Pétert kívánom védeni. Egyrészt nem hiszek abban, hogy ha egy ember lejáratásához nyilvánvaló politikai érdekek fűződnek, akkor az rögtön garantálja is, hogy az illetőnek nincs vaj a fején. Másrészt viszont abban sem hiszek, hogy ha egy ember kapcsolati erőszak áldozatává válik, akkor mentesül az általa elkövetett bűncselekmény következményei alól.

Miután ezt tisztáztuk, frissítsük fel az emlékezetünket, nézzük meg, mit tett és mit nem tett a Fidesz a családon belüli erőszak visszaszorításáért.

Még messze nem volt divat nálunk a „genderideológia” veszélyére hivatkozva hárítani mindent, aminek a nemek egyenlőségéhez köze van, amikor (2012-t írtunk) a kormánypárti honatyák, az akkori jobbikosok által megsegítve, a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépést kategorikusan elutasították. Az egyik fideszes képviselő felszólalásában „megoldásként” szülni küldte a nőket, egy másik pedig (bekiabálás formájában) „kihalástól” tartott, ha a feleségeket majd nem lehet szabadon verni. Csak civilek többirányú nyomására született meg a kapcsolati erőszak önálló törvényi tényállása. (Még magát a „családon belüli erőszak” kifejezést is elutasították, szentségtörőnek, családellenesnek bélyegezték!)...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.