2024. március 9., szombat

AZ EURÓPAI UNIÓBAN UTOLSÓKÉNT MAGYARORSZÁGON VÉNYKÖTELES MARAD AZ ESEMÉNY UTÁNI TABLETTA

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.03.09.


Bár a szakmai kollégium már nem kötné recepthez az orvosságot, a belügy lapunkkal azt közölte, nem módosítják a szabályt. A többi EU-tagállamában szabadon hozzáférhető a készítmény.


Hiába támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium azt közölte lapunkkal: a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását. Az Európai Unióban már csak Magyarországon nem érhető el orvosi rendelvény nélkül ez a tabletta. A készítmény az aktus után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet. A Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák.

Néhány hete a Patent Egyesület petíciójában az Országgyűléstől azt követelte, hogy miután Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az EU-ban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet, tegyenek a méltatlan helyzet felszámolásáért. Ezt követően került az esemény utáni tabletta könnyebb elérhetőségének kérdése újra az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozatához. Ők szavazásra bocsátották a kérést és végül támogatták, hogy a készítmény vény nélkül is megvásárolható legyen. Lapunk úgy tudja: állásfoglalásukat még csütörtökön elküldték Andréka Péternek, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökének.

Még ezen a napon megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, módosítják-e, ha igen, mikortól a tablettához való hozzáférést? A tárca azt írta: „A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.