2024. március 24., vasárnap

„AZ UTOLSÓ GATYÁDON ÚGYSINCS ZSEB” - INTERJÚ VÁLYI ISTVÁNNAL

24.HU
Szerző: BESENYEI BALÁZS
2024.03.24.


A hazai autós újságírásban megkerülhetetlen figura, sokáig csak úgy emlegették, „ő Pista, aki lejön a hegyről és beveri egyből.” Ma is autós tartalmat gyárt, de nem szereti, ha kizárólag ezt a címkét biggyesztik rá. Interjú Vályi Istvánnal felvidéki gyökerekről, sövényvágó ollóról, flekkről, kummantásról és stanyecliről. No meg arról, milyen kötelék fűzi Kazinczyhoz és Puskás Öcsihez.


Épp használtautó-vásárlás előtt vagyok, nézegettem is néhány kocsitesztet tőled; az egyik videóban említed egy családi kombi kapcsán, hogy „nem csúnya, de megkopott a fénye, mint Medveczky Ilonának”. Ez a mondat a te autós újságírói munkásságod kvintesszenciája, ami tökéletesen működik videóban, de töröm a fejem, átadható-e írásban is az olvasóknak, kicsoda Vályi István.

Azt hittem, arra fogsz kérni, hogy mondjak még ilyen hasonlatokat.

Akkor, hajrá!


A Daciákban annyi kárpit van, mint a Tigris tankban. De most akkor definiálni kellene magam?!

Bajban lennél, ha ezt kérném?


Alapvetően mindenki bajban van ilyenkor. Én polihisztornak mondom magam, azon belül elsősorban újságírónak, mert ebben a szakmában töltöttem el a legtöbb évet, húsznál többet. Falra mászok attól, mikor youtuberként vagy vloggerként kategorizálnak be, mert a YouTube-ra gyártunk videókat a Speedzone autós magazinunkkal. Nekünk a YouTube egy platform, amire szórakoztató tévéműsort készítünk. Újságírói munkát végzünk, ami nálam sem annyiból áll, hogy odaállok a kamera meg egy autó elé, aztán pofázok. Kutatok, anyagot gyűjtök, kiszűröm a baromságokat – ez újságírói feladat. Ugyanúgy végzem a dolgom, ahogy te is felkészültél erre az interjúra.

Tehát zsurnaliszta vagy, tiszta sor.

Lelkes média- vagy tévés majom, amatőr autóversenyző, riporter. Tessék, itt van még néhány!

Így mutatkoznál be Jeremy Clarksonnak is?

Így hát! Ugyanolyan öreg róka, mint én. Találkoztunk már nem egyszer. De már régen, mikor még ez a szakma is másmilyen volt: akkor még charterjárattal utaztatták a szaksajtót nemzetközi autóbemutatókra. Ilyen alkalmakkor összefuthattál Ben Collinsszal, aki szintén köthető a Top Gear című műsorhoz, mint Clarkson. Egyébként szó volt arról, hogy Collins önéletrajzi könyvét én fordítom majd angolról magyarra, de aztán elakadtak a tárgyalások kiadói szinten.

Egy szó, mint száz: ha Clarkson, ha Collins; én ugyanúgy jellemezném mindkettőnek a munkásságomat, mert ők hozzám hasonlóan a kirakatban vannak. Csak hát nagyon sokan vagyunk még ugyanabban a kirakatban, így az a lényegi kérdés, tudsz is valamit mondani, vagy csak a szádat nyitogatod...


Lásd még: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.