2024. március 16., szombat

BOD PÉTER ÁKOS: LASSAN MI LESZÜNK A LEGSZEGÉNYEBBEK, AZ ORBÁN-KORMÁNY CSAK JÚNIUS ELEJÉIG TEKINT ELŐRE

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.03.16.


A Magyar Nemzeti Bank és az Orbán-kormány között eldurvult vita a 2023-as kudarcos év következménye és főként arról szól, hogy ki viselje a felelősséget az EU legmagasabb inflációjáért és a fogyasztás csökkenéséért – nyilatkozta a Népszavának a közgazdász, egyetemi tanár. Interjú.


Az elmúlt hetekben kiéleződött egy gazdaságpolitikai, avagy személyes vita a jegybank és a kormány között. Az MNB szerint a kormány sorozatosan csorbította a függetlenségét. Valóban veszélyben van az MNB függetlensége?

A nézetkülönbségnek van egy klasszikus magja, hisz a jegybank fő feladata a pénz értéke feletti őrködés, ami nem azonos a kormány céljaival, mert a politikusoknak a gazdasági növekedés, de főként a népszerűség, a választási siker fontos. Az idei is választási év. Ugyanakkor az intézmények közötti szokásos érdekütközés nálunk most személyes villongásként jelenik meg. A jegybankelnök korábban az Orbán-kormány minisztere, a kormányfő „jobbkeze” volt, akitől anno „semmi áron” nem akart megválni. Most úgy tűnik, újabb jobb kéz van, Nagy Márton miniszter, aki a gazdasági kabinet vezetőjeként „primus inter pares”, azaz első a gazdasági területen működő miniszterek között. A helyzetet bonyolítja, hogy jövőre lejár az MNB elnökének a mandátuma. De a kormány és a jegybank vitája nem most kezdődött.

Mitől lett ennyire éles a szembenállás?


Itt van mögöttünk 2023, amely cudar mutatókkal vonul be a gazdaságtörténetbe. Ilyenkor nyilván felmerül a felelősség kérdése. Magyarországon volt tavaly az EU legmagasabb inflációja, amely megette a béreket, emiatt a magyar ember fogyasztása a második legkisebb. Lassan mi leszünk a legszegényebbek. Emellett az államadósság is roppant nagy. Ezt a problémahalmazt látva, előbb-utóbb tényleg szólni kell a felelősségről, amit a kormányzat már nem tud hihetően az elődjére hárítani. A megoldatlan problémákhoz konkrét intézmények köthetők, a vezetőik egymásnak feszülnek, a korábbitól eltérően már nem tudják elrejteni a szembeállásukat. Maga a vita egyébként rendben levő dolog lenne, máshol is bőven találunk példát a kormány és a jegybank közötti érdekütközésre. Csak mi elszoktunk ettől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.