2024. március 16., szombat

MAGYAR: A BŰNÖZŐ ÁLLAM NEM A KÖZJÓT KERESI

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PÁLINKÁS SZÜCS RÓBERT
2024.03.15.


Amikor korrupcióról beszélünk, az ember hajlamos azt gondolni, hogy ha valaki valamely közhatalmi pozícióban "szolgáltatja a korrupciót" egy magánszemély felé, akkor az egy alkalmi alacsony szintű "tranzakció". Amikor azonban bűnöző államról van szó, akkor az állam működik bűnszervezetként, nem a közjót keresi és szolgálja, hanem a "magánjót". Nyugaton ez jobbára ismeretlen, Magyarország az egyetlen, amelyik például az Európai Unióban így működik – állítja Magyar Bálint.

A posztkommunista rendszerek anatómiája címmel indult Magyar Bálint szociológus kurzusa a CEU-n.

"Hasonló más egyetemi kurusokhoz, hat előasból áll" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Magyar. A volt oktatásügyi miniszter hozzátette, a kurzus kollégájával, Madlovics Bálinttal közösen írt, azonos című könyvükből merít. "A lényege, hogy milyen új nyelvet kell teremteni ahhoz, hogy megértsük azokat a rendszereket, amelyek az egykori kommunista rendszerek romjaira épültek fel a '89-'90 tájékán."

Magyar kifejtette, a redszerváltással "abban az illúzióban éltek" az emberek, hogy a kommunista rendszerek összeomlásával magától értetődően liberális demokrácia épül ki.

Mi a különbség a korrupt állam és a bűnöző állam között?

A második előadás témájával kapcsolatban elmondta, amikor korrupcióról beszélünk, az ember hajlamos azt gondolni, hogy ha valaki valamely közhatalmi pozícióban "szolgáltatja a korrupciót" egy magánszemély felé, akkor az egy alkalmi alacsony szintű "tranzakció". Amikor azonban bűnöző államról van szó, akkor az állam működik bűnszervezetként, nem a közjót keresi és szolgálja, hanem a "magánjót". Nyugaton ez jobbára ismeretlen, Magyarország az egyetlen, amelyik például az Európai Unióban így működik.

A képzés arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet ezeket bűnöző államokat a demokratikus rend felé terelni.


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.