2024. március 27., szerda

ERŐS IDÉZETEK L. RITÓK NÓRA TELEXES INTERJÚJÁBÓL

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2024.03.05.



A Most jövök című műsorunkban L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője közel 80 perces videóinterjút adott a Telexnek. L. Ritók több mint 40 éve dolgozik pedagógusként, 25 éve vezeti a mélyszegénységben élő családokat segítő, fejlesztő alapítványát, 2018-ban pedig Prima Primissima Közönségdíjat kapott. Ebben a cikkben a beszélgetésből néhány erős gondolatot szöveges formában is kiemelünk.

„Nem a szigorítást szorgalmaznám, hanem egy másfajta munkakultúrát az intézmények között” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormány által belengetett szigorítások hatékony eszközök lehetnek-e a gyermekvédelemben. „Át kellene állítani a rendszert az ügykezelő szemléletről az okkezelő szemléletre. Amikor szigorításról beszélünk, akkor az ügyeket fogják szigorúbban kezelni, az okok viszont – hogy miért alakulnak újra és újra ezek az ügyek – megint kezeletlenek maradnak. Nem sok bizadalmam van, hogy itt bármiféle szigorítással lehet változtatni” – mondta.

„Tudok olyan édesanyát, aki állami gondozott volt, a gyerekei is állami gondozásba kerültek, és már azoknak is vannak gyerekei” – mesélte L. Ritók, hogyan gyűrűznek át generációkon a nehéz élethelyzetek. Egy ilyen hátrányos helyzetű családban „nincs meg az olvasási és mesélési kultúra, nincs meg az a tudás, hogy észrevegyük, hogy a három év alatti gyereknek a mozgás- és beszédfejlődése jó-e vagy sem, mert senki sem figyel rá”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.