2024. március 22., péntek

FAPADOS SZÜLÉSZETEKET TERVEZ A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.03.22.


A Belügyminisztérium elképzelései szerint a jövőben országszerte kevesebb szakdolgozóval, kisebb, akár mindössze öt ágyas szülőszobák is működhetnek majd – szerezte meg az információt a hvg.hu. A tervek szerint ezeken a helyeken nem lenne sem altatóorvos, sem a csecsemők intenzív ellátására kiképzett szakorvos. „Kockázatos átalakításnak, a szülészeti ellátásban visszalépésnek tartom az elképzelést” – mondta lapunknak dr. Czikmántory Péter, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetének korábbi szakorvosa.


Még meg sem jelentek a pontos szabályok, elképzelések, a szakmában máris élénk vita alakult ki. Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója nem találta aggályosnak az elképzelést, amikor az RTL Hiradó a véleményét kérte. Szerinte a rendszer már számos külföldi országban jól működik, szakmailag a hazai szülésznőket is felkészítik az ilyen beavatkozásokra, a képzésük része az újszülöttek ellátása és újraélesztése. „Évente minősítik a szülészeteket, s ezeken a képzéseken naprakész ismereteket kapnak mind az orvosok, mind a szülésznők” – fejtegette. Ugyanakkor Kunetz Zsombor egészségügyi elemző az aggályait sorolta: szerinte a hazai egészségügyi infrastruktúra nem alkalmas ilyen változtatásra, mert ha szülés közben valami probléma jelentkezik, azt azonnal és nem fél óra múlva kell megoldani.

Ez utóbbi véleményt erősítette meg lapunknak Czikmántory Péter is, amikor arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben, az úgynevezett kettes szintű ellátóhelyeken eddig is volt koraszülött ellátó részleg, a hármason, az intenzív centrummal is rendelkező intézményekben pedig a legbonyolultabb beavatkozásra is adottak voltak a feltételek. „Most belép az úgynevezett egyes szint, ahol nem lesz az újszülöttek ellátásara képzett gyermekorvos, de még azt sem lehet tudni, hogy ezek a „szülőházak” a meglévő kórházak területén működnek-e majd, ahol valamilyen orvosi segítség mégis rövid időn belül elérhető, vagy onnan távol, a kisebb településeken.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.