2024. március 20., szerda

GYEREKBÁNTALMAZÁS-GYANÚ, OROSZOSÍTÁS – MÁR KÉT FIDESZ-ALELNÖKIG ÉR A „JULI-ÜGY”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.03.20.


A politikai szereplők a kiskorúak védelmét hirdetik – nemcsak a pedofilokkal, hanem minden gyerekveszélyeztetővel szemben. Korábban viszont Kósa Lajos és az általa vezetett korcsolyaszövetség hónapokig elodázta Gór-Sebestyén Júlia edzői működésének feltárását (egy szülői feljelentés szerint bűnpártoló módon). A témában már nyomoz a BRFK gyermekvédelmi osztálya, ennek ellenére a Fidesz másik alelnöke, Kubatov Gábor az FTC oltalma alá vonta a volt Európa-bajnokot. Mindeközben pedig a műkorcsolya-válogatott eloroszosodott, a legtehetségesebb magyarok külföldön kénytelenek edzeni, a Liu fivérek Kínát választották, a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál is válság tombol – ám Kósa Lajos a helyén van.

A Válasz Online nem sportlap, ritkán tudósítunk világbajnokságokról. Most mégis kénytelenek vagyunk felsorolni a kanadai Montréalban zajló műkorcsolya-vb magyar színekben futó indulóit. Sporton túlmutató jelentősége van ugyanis annak, hogy felnőtt válogatottunk nyomokban sem tartalmaz „őshonos” hazai versenyzőt. Tehát a nevek: Alekszandr Vlaszenko (férfi), Marija Pavlova és Alekszej Szvijatcsenko (páros), Marija Ignatyeva és Danijil Szemko (jégtánc). Utóbbi ukrajnai születésű, régóta részese az itteni korcsolyaéletnek, és igazi kakukktojás, hiszen beszél magyarul – noha egyébként másoknak is jár a grátisz nyelvtanfolyam a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől (MOKSZ). Szemkón kívül mindenki orosz illetőségű – akad, aki a szibériai Tyumenyből származott el, a többi moszkvai, szentpétervári, jekatyerinburgi –, és ahogy alább kiderül, annak is van jelentősége, hogy az első három sportoló épp a gyermekbántalmazási nyomozásban érintett Gór-Sebestyén Júlia FTC-szakosztályának tagja.

A felnőttek után nézzük a felhozatalt az utánpótlás-korosztálynál! A már említett Alekszandr Vlaszenko a nemrég zárult tajpeji junior világbajnokságon is indult (21. lett), a nőknél pedig a moszkvai Polina Dzsumanyijazova képviselte Magyarországot (ő a 19. helyen végzett). Az ifjú hölgy főszabályként Oroszországban edz – ahogy a fenti versenyzők közül többen –, itteni befogadó egyesülete viszont a lehető legközelebb áll a MOKSZ-elnök Kósa Lajoshoz. (A Debreceni Sportcentrumról van szó; az ottani műkorcsolya „szakosztálynál” trénerkedik a fideszes politikus lánya.) A junior vb legeredményesebb magyarja azonban nem a Kósa-kör által patronált Dzsumanyijazova vagy a Sebestyén-féle FTC-hez tartozó Vlaszenko lett, hanem a mindössze fél éve összeállt Nora Rothenbühler–Berei Mózes József-páros (a maga 12. helyével)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.