2024. március 20., szerda

IDÉN IS HAT SZÁZALÉKIG KÚSZHAT A KÖLTSÉGVETÉS HIÁNYA

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.03.20.


Nyárra elérjük a 6,5 százalékos alapkamatot, onnan viszont több hónapos szünet állhat be a kamatvágásokban, ami eltarthat jövő márciusig, az új jegybankelnök munkába állásáig. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ezt arra alapozza, hogy a nemzeti bankok élén is létezik a béna kacsa állapot, amikor a távozni készülők az utolsó időszakban már tartózkodnak az események érdemi befolyásolásától.

A szakértő szerint az óvatosságot indokolja az is, hogy idén az év végén tetőzhet 5,5 százalékon az infláció, továbbá a Magyar Nemzeti Banknak az amerikai és európai csúcsintézményeken túl figyelnie kell a régiós jegybanki kamatokra is. Mivel a magyar gazdaság nincs olyan állapotban, mint például a lengyel, ha túl közel kerülnek egymáshoz ezek az alapkamatszintek, azt büntetheti a piac – fejtette ki a Dellában.

Virovácz Péter szerint az idén februárban tapasztalt sebes árfolyamgyengülést alapvetően a gazdaságpolitikai cikkcakkok okozták, a befektetők ellentmondó információkat kaptak a kormány és a jegybank szándékairól, s nagyrészt ez a zavar vezetett a forint iránti bizalom megrendüléséhez. A nyárra azonban csitulhat a konfliktus a felek között, mivel a viták fő forrásának számító alapkamat olyan tartományba ér, ami a piaci kamatok normalizálódásán keresztül már nem gyengíti a kormány növekedésösztönző törekvéseit.

Az elemző szerint a bázishatások miatt az idén is elérheti a 6 százalékot az állami költségvetés hiánya,

a gazdaság pedig legfeljebb 2 százalékkal nőhet azok után, hogy tavaly a mezőgazdaság nélkül számolva a GDP 3 százalékkal visszaesett.

Mindkét előrejelzés jóval pesszimistább, mint a kormányzaté (4,5 százalékos deficit, 3,5–4 százalékos GDP), de a műsorban elhangzik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök asztalán van egy, az elemzői várakozásokhoz és a realitáshoz jóval közelebb álló, 2,5 százalékos idei GDP-növekedéssel számoló makropálya. Mint ahogy az is szóba kerül, mi teheti szebbé ezeket a mutatókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.