2024. március 1., péntek

MINDEN MÁSODIK MAGYAR EGYETEMISTA DROGOZOTT MÁR, EGYHARMADUK PEDIG HETENTE ISZIK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2024.02.28.


Csaknem minden második egyetemista kipróbált már valamilyen drogot, a leggyakoribb a kannabisz (36,3 százalék), az orvosi recept nélkül bevett altató vagy nyugtató (14,3 százalék), valamint az Ectasy (8,2 százalék) használata – olvasható az Elekes Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem tanára által vezetett Társadalomepidemológiai Kutatócsoport friss jelentésében.

A 2022-ben megkérdezett hallgatók negyede többszöri használó, és a fiúk, illetve a Budapesten tanulók érintettebbek. Ahogy a felnőtt lakosságnál, úgy az egyetemistáknál is a kannabisz vezeti a népszerűségi listát. A marihuána, illetve a hasis körükben 3,5-szer elterjedtebb mint a 18-34 éves korosztályban általában, az elterjedés pedig duplája a 9-10. évfolyamos korosztályhoz képest.

Az amfetaminok (6,6 százalék), az orvosi javaslatba beszedett altató, nyugtató (6,1 százalék), a gyógyszerre ivott alkohol (5 százalék), a varázsgomba (4,8 százalék), a kokain (4,4 százalék), a hangulatjavításra használt fájdalomcsillapító (4,3 százalék), a szintetikus kannabinoid (4,1 százalék) és az LSD (3,4 százalék) – a sor végén a heroin áll 0,2 százalékkal. A közel 2 ezer fős reprezentatív minta vizsgálata alapján az is kiderült, hogy a dolgozó egyetemisták nagyobb arányban próbáltak ki valamilyen drogot, mint akik nem dolgoznak...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.