2024. március 1., péntek

CSAK EGYFÉLEKÉPPEN TUD GYŐZNI AZ OROSZ HADSEREG UKRAJNÁBAN

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2024.03.01.


Bár a háború megnyeréséhez nem vitte sokkal közelebb, Avgyijivka februári elfoglalása fontos hadműveleti siker volt az orosz hadsereg számára. Ennek nyomán ugyanis hátrébb szorult az ukrán tüzérség, az oroszok szabadabban, hatékonyabban használhatják a Doneck városa körüli sűrű vasúthálózatot. Különösen azt követően, hogy az utóbbi napokban több, Avgyijivkától nyugatra lévő falut is elfoglaltak.

Az ukrán visszavonulás után rengeteg cikk született arról, hogy melyek lehetnek az oroszok további céljai, a megjelölt irányok a Dnyeperen húzódó részeket leszámítva lefedik lényegében az egész frontvonalat. Ezek végigvétele helyett hasznosabb azzal foglalkozni, hogy milyen tanulságot lehet levonni az avgyijivkai csatából, és mi következik ebből a háború folytatására nézve.

A háború első heteit leszámítva az orosz hadsereg szinte csak úgy volt lépes elfoglalni egy nagyobb települést, ha azt teljesen bekerítette vagy három oldalról körülzárta. Az előbbire példa a 2022 tavaszán elfoglalt Mariupol, az utóbbira az azon a nyáron bevett Szjeverodoneck, a tavaly nyáron birtokba vett Bahmut és most legutóbb Avgyijivka.

Bár az utóbbinál az orosz hadsereg megpróbálkozott egy gyors bekerítéssel, ez jelentős veszteségekkel és kudarccal zárult, így maradt a máshol már bevált taktika, a masszív tüzérségi tűzzel és siklóbombázással támogatott gyalogsági előrenyomulás. Ezzel a korábbi esetekben keresztülrágták magukat az említett városokon, Avgyijivka esetében annyi volt a különbség, hogy sikerült olyan helyi betörést elérni, ami a város kettévágásával fenyegetett, így végül kikényszerítette az ukrán visszavonulást.

Mi következik ebből? Rövidebb távon az, hogy az oroszok olyan helyeket kereshetnek az előrenyomulásra, ahol vagy már most is három oldalról körülveszik az ukránokat, vagy jó eséllyel ki tudnak ilyen helyzetet alakítani. Az előbbire példa a Zaporizzsja megyei Robotine környéke, amelyet az amúgy sikertelen tavaly nyári offenzívájukkal szabadítottak fel az ukránok. Az előrenyomulásuk eredménye egy kiszögellés lett, amelyek nyugatról, délről és keletről is orosz csapatok vesznek körbe. Az utóbbi hetekben meg is indult az orosz támadás a kiszögellés felszámolására, a korábbi frontvonal helyreállítására. Ez egyelőre csak kisebb területnyereséget hozott, de az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján nem lenne meglepő, ha ez a hadművelet is orosz sikerrel zárulna.

Hosszabb távon és más területeken viszont az esélyek az erőforrás-ellátottságtól függenek abban a három tényezőben, amit Avgyijivkánál említettünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.