2024. március 26., kedd

„MINDENTŐL MEGSZABADULTAM, AMI OROSZ” – ÍGY VÁLTOZOTT A HARKIVI LÁNY KÉT ÉV HÁBORÚTÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.03.26.


Hogyan változtat meg két év háború? Személyiséget, életet, környezetet, napi rutint – mindent. Mi válik elérhetetlenné, és mi normává? Két napon át sétáltunk Harkivban egy helyi színházigazgatóval, aki megmutatta nekünk azokat a helyeket, amelyek a háború előtt voltak fontosak számára. Meg az azóta azzá váltakat is. Már ha állnak még. Két év háború egyetlen emberbe sűrítve. Ez itt Tetjana Holubova története.


Ígéretes évnek indult. Véget ért a járvány, feloldották a lezárásokat. Minden adott volt, hogy a 2018-ban alapított független színház, a Nafta igazán fejlődni kezdjen. Tetjana Holubova, a tősgyökeres harkivi kultúrmenedzser 23 évesen, 2020-ban vette át az intézmény vezetését. Elődje úgy döntött, inkább a színpadon szerepel többet. Akkor már hetven alkalmazottjuk volt. Nem teljes munkaidőben; állandó társulat helyett mindig adott darabhoz toboroztak szereplőket, zenészeket. Belekóstolt ebbe-abba, de az eredetileg politológus Holubova számára a Nafta lett az élet értelme. Nem tipikus nyolcórás munkahely, de neki éppen ez volt jó benne.

A megelőző napokban már érezni lehetett, hogy közeleg. Benne volt a levegőben, ahogy Tanja mondja. Egy nappal előtte, ironikus módon, a kollégáival stresszkezelési foglalkozást tartottak a Naftában. Mindenki erről beszélt, muszáj volt valahogy levezetni. Arra azonban, ami és ahogyan történt, nem számított. Nem is értette, mi történik pontosan. Azt hitte, hamar vége lesz. Emiatt inkább az ismeretlentől félt. Pár órával később, 2022. február 24-én kora reggel az egész világ megtudta, mi történt: Oroszország megtámadta Ukrajnát. És nekiment Harkivnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.