2024. március 11., hétfő

NINCS LEZÁRVA A NOVÁK-FÉLE KEGYELMI BOTRÁNY, A FIDESZESEK 40 SZÁZALÉKA IS TOVÁBBI FELELŐSÖK MEGNEVEZÉSÉT VÁRJA

NÉPSZAVA
Szerző: F. SZABÓ KATA
2024.03.11.


A többség szerint a kormányfő tudott a volt köztársasági elnök lemondásához vezető döntésről – áll a Publicus Intézet felmérésében.


Az emberek egyértelmű többségét megbotránkoztatta a kegyelmi ügy: 80 százalékuk inkább felháborítónak tartja, hogy köztársasági elnöki kegyelemben részesülhetett K. Endre, akit azért ítéltek el, mert segített a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének elkerülni a felelősségre vonást – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készült reprezentatív felméréséből. Ezzel szemben összesen 10 százaléknyian vannak azok, akiket nem, vagy inkább nem botránkoztak meg a kegyelmi döntésen. Ritka kivételként, ezúttal a pártszimpátia is kevésbé számított: az ügy a Fidesz-KDNP szavazóinak többségét, 62 százalékát felháborította. Az ellenzékiek 97 százaléka tarja felháborítónak a kegyelmi döntést.

A megkérdezettek több mint háromnegyede, 76 százalék gondolja, hogy Novák Katalin helyesen cselekedett, amikor lemondott a köztársasági elnöki pozícióról a kegyelmi ügy miatt, 18 százalék szerint viszont maradnia kellett volna. Még a kormánypártok szavazóinak 64 százaléka is egyetért Novák Katalin lemondásával, az ellenzékiek körében ez az arány 90 százalék. Arra a kérdésre, Novák Katalin saját döntése volt-e, hogy távozott a köztársasági elnöki pozícióból, a fideszesek 64 százaléka igennel felelt, szemben az ellenzékiek 21 százalékával, és a bizonytalanok „középutas” 40 százalékával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.