2024. március 26., kedd

TELEX: ÖNMAGÁBAN EZ A FELVÉTEL NEM LESZ ELEGENDŐ A VÁDEMELÉSHEZ – JOGÁSZ A MAGYAR-FELVÉTELRŐL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.03.26.


„Önmagában ez a felvétel, más bizonyíték nélkül nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy büntetőügy a vádemelésig jusson” – mondta a Telexnek Ambrus István, az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének docense arról az alig kétperces hangfelvételről, amit kedd reggel hozott nyilvánosságra Magyar Péter.

A 2023 januárjában készült felvételen a jogász szerint egyetlen állítás – Varga Judit volt igazságügyi miniszter szava – szerepel csak, és semmilyen további, konkrét bizonyíték nincs az elkövetésre, azaz arra, hogy Rogán Antal vagy más kormányzati szereplő közbenjárására, javaslatára az ügyészség kihúzott volna részleteket a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából.

Ambrus azt mondta, alapvetően a nyomozó hatóság mérlegelésén múlik, hogy indít-e eljárást a felvételen elhangzott állítások miatt. Ha úgy értékelik, hogy fennáll a bűncselekmény gyanúja, akkor indíthatnak nyomozást, ám nincs olyan kötelezettségük a hatóságoknak, hogy hivatalból eljárást kezdeményezzenek az ügyben. Amennyiben az ügyben feljelentést tesznek, a bűncselekmény gyanújának hiányában ilyenkor is van lehetőség a feljelentés elutasítására.

„Az ügyészség valamennyi, a felvételen és a dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez”

– írta kedd délutáni közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. Azt állítják ugyanakkor, hogy fizikai képtelenség az ügyészségi iratok eltüntetése és átírása. A közlemény szerint valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat, és annak sorsa dokumentálva van, ráadásul ezeket az adatokat nem csak egy helyen tárolják.

Magyar Péter sem kapott választ arra a kérdésére, az ügyészség milyen nyomozati lépéseket kíván tenni. Erről beszélt kedden az ügyészségi meghallgatása után. Szerinte nem tehet mást az ügyészség, mint hogy tanúként behívnak kormánytagokat, és a miniszterelnököt is meghallgatják.

De miért is lehet problémás az, amit Varga Judit elmondott a közzétett felvételen? A volt igazságügyi miniszter szavaiból az derült ki, hogy az ügyészség odaadhatta Rogán Antaléknak a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagait, akik „magukat kihúzatták”, vagy legalábbis ezt javasolták az ügyészeknek. Azt is mondta Varga, hogy az Igazságügyi Minisztérium egyik főosztályvezetője, Martonovics Bernadett is bement az ügyészségre átnézni a dokumentumokat.

Az ELTE oktatója szerint ugyanakkor a

a kormánynak, az igazságügyi miniszternek semmilyen jogköre vagy lehetősége nincs arra, hogy bármilyen módon közbeavatkozzon az ügyészség munkájába.

Ez azt jelenti, hogy nem kaphatják meg a nyomozati dokumentumokat, és javaslatot sem tehetnek az ügyészségnek arra, hogy módosítsák az iratokat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.