2024. április 5., péntek

A FELELŐTLEN GAZDÁLKODÁSNAK MEG KELL FIZETNI AZ ÁRÁT

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.04.05.


A kormány túlköltekezése miatt nőtt meg az ország államadóssága 12 hónap alatt 15,07 százalékkal – véli Burány Sándor. A közgazdász, volt ellenzéki parlamenti képviselővel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. februári végi adatai szerint a jelenlegi magyar államadósság összesen 53 714 milliárd forint, noha egy évvel korábban még „csak” 46 681 milliárd volt. Miközben Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy „Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is a közé a 16 uniós tagállam közé tartozik, amelyek csökkenteni tudták tavaly az államadósságukat”.


Magunkra vettük a „nagyon eladósodott kelet-közép-európai ország” címkét, a kormány az elmúlt években ugyanis gyakorlatilag lenullázta az előző tíz év adósságcsökkentését. A kormány most elkötelezettnek tűnik, hogy visszatérhetünk a csökkenő adósságpályára, ami 2010-es évek második felét jellemezte. Varga Mihály ezt ígéri. A számok mit mutatnak?

Ehhez fegyelmezett költségvetési politika kellene, illetve az, hogy az infláció letörése tartósan folytatódjon. Az eredendő bűnt akkor követte el a Fidesz-KDNP kormány, amikor 2011-ben elvették a magán-nyugdíjpénztárakban lévő vagyont. Sokmillió magyar ember megtakarításai kerültek ezzel veszélybe. Pedig akkor azt mondták, hogy ezt a pénzt a korábbi években felhalmozódott államadósság törlesztésére fordítják.

Tudjuk, erről szó sem volt. Külföldön lévő MOL-részvényeket vettek vissza, elfolyt a pénz más csatornákon...


Ebből tényleg nem lett semmi. Most ott tartunk, hogy az ország eladósodottsága ismét magas szinten jár. Ez azért következett be, mert a kormány néhány év takarékossága után folyamatosan túlköltekezett és erről ma sem akar lemondani. Ennek azonban beláthatatlan következményei lehetnek!

Hogyan jutottunk idáig?

Hosszú volna felsorolni. 2020-tól a koronavírus járvány hatására a kormány indokolatlan beszerzésekbe kezdett. Emlékszünk, máig tisztázatlan módon, 300 ezer lélegeztetőgépet, teszteket és az EU által jóvá nem hagyott vakcinákat vettek, amelyeket hitelből finanszíroztak. 2021-ben a kormány nem akart megfelelni az EU jogállamisági kívánalmainak, így nem kapott Magyarország támogatást az uniós helyreállítási alapból. Ezért az állam 48 óra leforgása alatt mintegy 1600 milliárd forint hitelt vett fel devizakötvény formájában. 2023 januárban újabb devizakötvényeket dobtak piacra, mintegy 1600 milliárd forint értékben, majd szeptemberben ismét 680 milliárd forint 10 éves futamidejű államkötvényt bocsátottak ki. Ha nagyon rövid időn belül nem fogják vissza a felesleges túlköltekezést, még nagyobb lesz a baj.

Az egyik legkézzelfoghatóbb jele ennek például a gyenge forint…


Igen, ez is annak a következménye. Ma attól kell tartanunk, hogy tartósan is gyenge marad a pénzünk, ami ismét megnöveli majd az inflációt. Közben újabb és újabb forrásokat kell majd előteremteni, miközben látjuk, hogy nincs pénz az államkasszában. Marad ismét a hitelfelvétel. Most ott tartunk, hogy a lakosságot „szelíd erőszakkal” a banki betétek felől az állampapírok felé terelik, hogy amennyire lehet, a magyar emberekkel fizettessék meg a túlköltekezés árát. Nem szabad elfelejteni, ezeket a kötvényeket egyszer be kell majd váltani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.